Zgodovinsko društvo za jugoslovansko cono STO

Zgodovinsko društvo za jugoslovansko cono STO, društvo za zavičajnu povijest jugosl. područja STT-a, utemeljeno 12.XI.1950. u Kopru. Predsjednikom je bio S. Vilhar, a u upravnom odboru bili su: B. Maraspin, C. Čelhar, A. Došen, G. Borisi, O. Savarin i B. Tadić. 

U društvu su djelovale slov., tal. i hrv. (u Bujama) sekcija. Sa srodnim društvima u Puli, Trstu i Ljubljani uspostavilo je veze 1951. Slov. sekcija bila je usmjerena na istraživanje glagoljskih isprava i spomenika (samostan sv. Grgura u Kopru) te gradiva iz NOB-a. U Mestnom muzeju u Kopru društvo je 1952. postavilo izložbu Slovenci ob Jadranu. Također je 12.IV.1952. organiziralo konferenciju povjesničara (F. Zwitter, B. Grafenauer, B. Marušič) za pripremu Kratke zgodovine Istre i Trsta za škole, koja nije izašla. Tiskalo je Istarski zgodovinski zbornik - Antologia storica istriana - Istarski historijski zbornik (1953). Prestalo je djelovati 1954.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

S. Žitko, Položaj in vloga zgodovinopisja v nekdanji coni B Svobodnega tržaškega ozemlja. Ob 50-letnici izida Istrskega zgodovinskega zbornika, Annales, 2003, 2.