Eppenstein

Eppenstein, srednjovjekovna feudalna obitelj podrijetlom iz Bavarske, s područja blizu rijeke Isar, nazvana po utvrdi Eppenstein kraj Judenburga. 

Začetnikom obitelji drži se Markvard I., koji se u povijesnim ispravama spominje oko 916. Njegova sina Markvarda II. (prva polovica X. st. - oko 995) imenovao je car Oton I. markgrofom u gornjoj Koruškoj (prije 970). Naslijedio ga je sin Adalbert (Adalbero, druga polovica X. st. - 1039), markgrof gornje Koruške otprilike od godine 1000. Kralj Henrik II. imenovao ga je 1012. koruško-istarskim vojvodom namjesto malodobnoga sina vojvode Konrada I. Obnašao je tu čast do 1035., kada mu je oduzeta, vjerojatno zbog njegove politike prema Ugarskoj i istočnoj Bavarskoj koja je caru bila nepoćudna. Za njegove uprave vojvodstvom car Henrik II. potvrdio je u Bambergu 1012. akvilejskom patrijarhu Ivanu IV. i njegovoj crkvi Pazin i Pićan s prihodima i pravima, podijelio mu neka zemljišta i prihode slobodnih ljudi tih gradova i dr., pa i luku Plomin. Taj je patrijarh održao 1015. sinodu na kojoj su bili nazočni i istarski biskupi: Bertold iz Pule, Azo iz Novigrada, Stjepan iz Pićna i Richolf iz Trsta. Novim se povlasticama, osobito onima nakon 1028., riješio ovisnosti o koruškim vojvodama (među ostalim, mogao je kovati i svoj novac), pa je Akvilejski patrijarhat postupno prešao neposredno pod carsku vlast. Nakon što je car Adalberu oduzeo vojvodsku čast i 1036. imenovao vojvodstvom Konrada II., svojega štićenika i stričevića, sina koruškoga vojvode Konrada I. Nakon njegove smrti 1039. car je do 1047. vojvodstvom Koruškom (pa i Istrom) sam upravljao.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

D. Gruber, V. Spinčić, Povijest Istre i Narodni preporod u Istri, Zagreb 1924, C. De Franceschi, Storia documentata della Contea di Pisino, AMSI 1964, 10-12.

Slučajna natuknica

Walderstein