Bela nedeja u Kastvu, (snimio Goran Prodan), 2022.

Bela nedeja

Bela nedeja, godišnji trodnevni sajam u Kastvu i na Kastafšćini, čiji je središnji dan prva nedjelja u listopadu.

Sajamsko praznovanje započinje u subotu popodne, nastavlja se velikim sajmom u nedjelju, a završava u ponedjeljak (Beli pundejak), u narodu poznatijim kao Posajmica.

Premda sajam ima višestoljetnu tradiciju, nije poznato od kada se točno praznuje ni otkud mu ime. Kako je blagdan vezan za plodove jeseni, posebice za grožđe i mlado vino - kastafsku belicu, najvjerojatnije je po njoj dobio ime. Prema predaji belonedejski sajam bio je kraj i početak poslovne godine. Tada su se podmirivali dugovi te dogovarali i sklapali novi poslovi. Na sajmu su se prodavale raznovrsne kućne potrepštine domaće i strane proizvodnje, iz bliže i dalje okolice, pa su se kastavskomu puku, otočanima i primorcima Kvarnera te Istranima pridruživali i stanovnici obližnje Kranjske, sa svojim drvenim i metalnim proizvodima. Na glasu su posebno bili kastavski bačvari, kotlari, postolari i stolari.

Bela nedeja je popularan pučki praznik (samanj, fešta) također u Plominu i Brgudcu. Belu nedeju ne treba miješati s Bijelom nedjeljom (tal. Seconda domenica di Pasqua, lat. Dominica in albis), blagdanom u katoličkom kalendaru koji se slavi prve nedjelje nakon Uskrsa (Mali Vazan).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivo Jardas, "Kastavština", Zbornik za narodni život i običaje južnih Slavena, 39, Zagreb 1957.