Zarečki krov, (snimio Vladimir Bugarin), 2008.

Zarečki krov

Zarečki krov, slap na Pazinčici ili Pazinskom potoku (u mjesnim govorima Potȍk, Patȍk i Fȏjba od tal. torrente Foiba).

Jedan je od većih slapova u Istri i uz Pazinsku jamu najzanimljivija prirodna atrakcija vodotoka Pazinčice. Slap je visok desetak metara i pada sa stijene (krova), koja se nadvila nad skoro isto toliko duboko jezero, najveće na Pazinčici.

Slovi za ljetno odmaralište Pazinaca (Pazinjana), a nalazi se pored stare ceste za Cerovlje, malo iza nadvožnjaka Most Krasa, gdje se skreće na neobilježeni put koji vodi do jezera i slapa.

Zarečki krov je omiljeno mjesto za kupanje, skokove u vodu, šetnje, pecanje, vaterpolo, piknike. Tu su uređeni brojni smjerovi za sportsko penjanje različitih težina, a kuriozitet je penjački smjer Zmija koji uključuje penjanje po stropu pećine i slovi za najtežeg u Hrvatskoj.

Komentari

  • Radenko Sloković

    22.03.2022. 08:40

    Nekad je stvarno Zarečki krov slovio za ljetno okupljalište Pazinaca. Od pojave društvenih mreža i geotagiranja zbog svoje je pristupačnosti prestao biti skrovito mjesto te je u kupališnoj sezoni najčešće pretrpan turistima i "luftmadracima", a voda je upitne kvalitete. Prve su negativne analize vode za kupanje očitane u ljeto 2014., pa je i škola plivanja za djecu koju je do tada na Potoku redovito organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa, trajno preseljena u Poreč. Vode je zbog klimatskih promjena, proširenja Istarskog Ipsilona i korištenja vode za zalijevanje ljeti sve manje, nivo vode u jezeru ispod vodopada je sve niži, pa su skokovi u vodu sve opasniji. Dodatnu opasnost predstavlja i granje koje se nakon svake "korente" (tako u Pazinu nazivaju bujične pojave nakon obilnih kiša) zabije u dno jezera i prijeti skakačima.
    Od 1999. do 2016. brojne su gradske udruge i pojedinci svojim volonterskim radom svake godine uređivali pristupne staze, sanirali divlja odlagališta smeća te nakon obilnijih kiša organizirali akcije ronjenja.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply