Korte, panorama, (snimio Stephen Colebourne, preuzeto s https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slovenia_(6843966193).jpg), 2011.

Korte (Dvori)

Korte (Dvori, tal. Corte d'Isola), raspršeno naselje sa zbijenom jezgrom u jugozapadnom dijelu Koparskih brda (45°29′N; 13°40′E; 224 m nadmorske visine); 854 stanovnika (2023.); općina Izola.

Od 1957. do 1988. službeni je naziv naselja bio Dvori nad Izolo. Leži na rubu sljemena iznad doline potoka Drnice. Na sljemenu i na padinama su zaseoci Čedlje, Draga, Gočan, Medoši i Morgani.

Iznad sela je veliko prapovijesno i rimsko naselje Kaštelir.

Zbijeni dio naselja dijeli se na Zgornju te stariju Spodnju Vas, koja po načinu gradnje ima izgled grada. Između dvaju dijelova je župna crkva sv. Antona Pustinjaka s glagoljskim natpisom iz 1468. Župa je mijenjala pripadnost krkavčanskom i piranskom dekanatu, danas pripada koparskom.

Stanovnici su zaposleni većinom u Izoli, a dodatno se bave poljodjelstvom. Poslije II. svjetskog rata stanovništvo se iseljavalo, no poslije 1980. počelo se vraćati pa broj stanovnika ponovno raste.

U selu je 1871.-83. djelovao svećenik i preporoditelj Franjo Ravnik. On je u tom razdoblju predavao i u lokalnoj osnovnoj školi, koja je utemeljena još 1819. Nova zgrada škole podignuta je početkom XX. st., zaslugom prvog profesionalnog učitelja Frana Orela. Škola je 1976. preseljena u Čedlje te danas djeluje kao područna škola izolske. U zgradi stare škole uređen je hotel.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Željka Ličan Adamčič, "Zgodovina šole v Kortah", http://www.osvsmuc.si/zgodovina-sole-v-kortah/, pristupljeno 15. 4. 2023.

Slučajna natuknica

Govi, Mario