Narodni list

Narodni list, politički tjednik za narodnu prosvjetu, glasilo hrvatskog nacionalnog pokreta koje je izlazilo u Voloskom-Opatiji od 22.XI.1900. do 1904., u doba žestokih sukoba istarskih talijanaša i narodnjaka.

Osnovna zadaća toga »pučkoga lista za politiku i pouku« bila je uspostava političke ravnoteže između sukobljenih stranaka i uklanjanje raskola nastala nakon što je Ivan Krstić pokrenuo list Prava naša sloga (1896.).

Izlazio je redovito četvrtkom; uredništvo i uprava nalazili su se u Voloskom, a tiskao se u tiskari V. Tomičić i dr. u Opatiji. Prvi mu je vlasnik, nakladnik i odgovorni urednik bio Ivan Pošćić. Od broja 13. u 1901. do posljednjeg (broj 42. od 20.X.1904.), kao odgovorni urednik potpisan je Petar Rubinić, s time da cijele 1903. list nije izlazio.

Polazio je od krilatice »Narod bez narodnosti jest tielo bez kosti« i, kako bi svoje ideje što više približio puku, članke je objavljivao isključivo na čakavskom kakav se govori u istočnoj Istri.

Pretežni dio priloga odnosio se na dnevnu politiku. Svi su pisani u »antikrstićevskom« tonu, protiv istrijanskoga pokreta, tj. ideje o istrijanstvu kao posebnom nacionalnom identitetu, koju su zastupali talijanski liberali, a širio je Krstić. Glavna je svrha polemičke kampanje lista bilo razobličivanje protivničke političke struje.

Jedan od glavnih suradnika i stvarni urednik (1900.-02. i 1904.) bio je Viktor Car Emin, a surađivali su Rikard Katalinić Jeretov, Vladimir Nazor, Eugen Kumičić, M. Nikolić, V. Rubeša i Jovan Hranilović. U rubrici Podlistak redovito su se objavljivali politički komentari, satirične pjesme, narodne umotvorine, poučne priče, povijesni dokumenti, književni prijevodi i izvorni književni tekstovi domaćih pisaca.

Digitalizirani primjerci lista dostupni su na mrežnim stranicama Istarske novine on line: http://ino.unipu.hr/data/narodni_list_volosko/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Irvin Lukežić, „Hrvatska periodika u Istri od 1900. do 1914. godine (II. dio)“, Nova Istra, 4, 1, 1997..

Slučajna natuknica

Valussi, Pacifico