Nordio, Enrico

Nordio, Enrico, arhitekt (Trst, 1851 - Trst, 1923). U Beču je 1876. završio školu arhitekture pod vodstvom Friedricha von Schmidta i kao njegov asistent stjecao prva restauratorska iskustva u Beču, Klosterneuburgu i Zagrebu (obnova katedrale). Često je sa Schmidtom putovao Italijom (Rim, Toskana, Umbrija), crtao spomenike i objavljivao crteže. 

Od 1879. vodio je industrijsku školu u Trentu i radio kao restaurator, a 1887. vratio se u Trst, gdje je predavao arhitonsko oblikovanje na novoosnovanoj industrijskoj školi, sudjelovao u obnovi crkve sv. Justa te gradio Tršćansku štedionicu (1891-94). Živio je u doba eklekticizma ili historicizma te je kao virtuoz interpretirao renesansu, gotiku i bizantsku umjetnost. Godine 1908. izradio je projekt obnove Komunalne palače u Puli, dovršene 1910., u kojem je poštujući starije arhitonske povijesne slojeve, izvodio nužne radove konsolidacije konstrukcije, obnovu interijera s novim stubištem i reprezentativno pročelje trijema u neorenesansnom stilu, a skinuo je neuglednu zvonaru sa satom iz prve polovice XIX. st. Izradio je arhitentonske snimke Eufrazijeve bazilike u Poreču i mnoge druge.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

A. Krizmanić, Komunalna palača - Pula, Pula 1988; G. Pavan, Nota sulla vita e sulle opere dell'architetto Enrico Nordio, Archeografo Triestino, 1990, 4, 50 (98).

Slučajna natuknica

Hirc, Dragutin