Brkač, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek)

Brkač

Brkȁč (tal. Bercaz, ranije i San Pancrazio di Montona), naselje iznad doline Mirne, u općini Motovun (45°20′N; 13°48′E; 150 m nadmorske visine); 223 stanovnika (2021.).

Stanovnik je Brkačȁn, stanovnica je Brkačȃnka, a pridjev brkačȃnski,

Stanovnici se bave tradicijskim i plantažnim vinogradarstvom i drugim oblicima poljodjelstva, a u novije se doba dio stanovništva orijentira na seoski turizam.

U povijesnim se izvorima prvi put spominje u XII. st. Šire područje Brkača naseljeno je već u prapovijesti – na obližnjem brežuljku Šubjenta pronađena je veća količina prapovijesne keramike, te ostatci manje antičke građevine, ulomci rimske keramike te nekoliko komada kasnoantičke keramike. Nalazi iz razdoblja antike uvrđeni su na još nekoliko lokaliteta na području Brkača (Krancetići, Podšubjenta) te u samom naselju. Iz istoga je razdoblja veći gospodarsko-stambeni kompleks (villa), preuređen u ranom srednjem vijeku, kada je izgrađena i stara, ranoromanička crkva sv. Pankracija (oko 50 m južnije od današnje crkve). Uz to razdoblje veže se i groblje otkriveno na lokalitetu Vrh, zapadno od Brkača. Obnavljana je u više navrata, a 1941. srušena je do temelja. Istodobno započinje izgradnja današnje crkve, posvećene 1944.

U Brkaču od 1954. djeluje Dom za odrasle osobe.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ante Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Pazin 1982.; Branko Marušić, Ranosrednjovjekovna nekropola na Vrhu kod Brkača, Pula 1979.; Robert Matijašić, Ageri antičkih kolonija Pola i Parentium, Zagreb 1988.

Vezani članci

Motovun

Slučajna natuknica

Poreč