Poldrugovac, Roko

Poldrugovac, Roko (Rocco Pasquale), pomorac (Plomin, 25.III.1877. - Trst, 1969.).

Otac Tommaso (Tomo), majka Giuseppina (Josipa).

Već kao 13-godišnjak ukrcao se 1890. kao "mali od foguna" (palube) na plominski jedrenjak trabakul Prudente. Punih 13 godina plovio je na jedrenjacima po svjetskim morima, napredujući, iako bez formalnog obrazovanja, i do časničkih dužnosti. Među ostalim, tri puta je na jedrenjacima obišao južnoamerički rt Horn, posljednji put 15.VII.1902. kao prvi časnik na Daveronu. U travnju 1903. položio je u Trstu ispit za kapetana duge plovidbe, a pomorsku karijeru nastavio u tršćanskoj brodarskoj kompaniji Austrijski Lloyd (Lloyd Austriaco), u kojoj je od prvog časnika palube vrlo brzo postao zapovjednikom sve većih i suvremenijih brodova (najprije na paru, pa na dizel-motore). U mirovinu odlazi 1937. s dužnosti zapovjednika motornog broda Eusiyana Tršćanskog Lloyda (Lloyd Triestino).

Bio je vrlo cijenjen i poštivan među pomorcima i u pomorskim kompanijama za koje je plovio. Vjerojatno je posljednji kapetan duge plovidbe s istočne obale Istre koji je to zvanje stekao samo uz praksu (plovidbu), bez pomorske škole, pa je su ga u pomorskim krugovima zvali "Self Made Captain".

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lucijan Diminić, "Razvitak pomorstva na istočnoj obali Istre u 19. i 20. stoljeću", kuk-marine-museum.net; podaci iz Odjela za dokumentacijsko-informativne poslove Državnog arhiva u Pazinu.