Faragona, Dino

Faragona, Dino, inženjer, političar (Rijeka, 25.XII.1912. - Varese, Italija, 13.XI.2006.).

Nakon stjecanja diplome inženjera bio je voditelj montaže u riječkom Torpedu gdje je prihvatio marksističke ideje radničkog pokreta. Nakon pada fašističke Italije 1943. izabran je u tvornički radnički komitet i Narodnooslobodilački odbor Rijeke. Uhićen je 27.VII.1944., mučen, ali i pušten zbog nedostatka dokaza. Ubrzo napušta grad i odlazi u partizane.

Sudjelovao je 6.II.1945. u Zalesini kraj Delnica na sastanku Privremenog odbora Talijanske unije za Istru i Rijeku (Unione degli Italiani dell'Istria e di Fiume, danas samo Unione italiana), na kojemu je dovršeno njezino utemeljenje te je izabran za prvog predsjednika novog Izvršnog odbora. Za predsjednika Unije biran je i na skupštini 3.VI.1945. u Puli i na drugoj konferenciji 2.II.1947. u Poreču. Predsjedničku funkciju na skupštini 30.V.1948. u Puli prepušta Giustu Massarottu, a on postaje potpredsjednikom.

Nakon rezolucije Informbiroa ostaje na Titovoj liniji, ali se postupno povlači iz političkog života te će početkom 1950-ih napustiti sve političke dužnosti i odseliti se, poput većine istarskih i riječkih Talijana, u Italiju. Nastanio se u Vareseu gdje se isključio iz javnog, političkog života. Često je navraćao u Istru, u Prtlog na Labinšćini gdje je imao vikendicu.

U više izvora Faragona se spominje i kao drugi odgovorni urednik lista La Voce del popolo, pokrenutog u partizanima u listopadu 1944., ali bez preciziranja razdoblja obnašanja te dužnosti.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Dario Saftich, "E' scomparso Dino Faragona", La Voce del popolo, 14. 11. 2006.