Koparska Rotonda posvećena sv. Eliju i Uznesenju BDM, (preuzeto s https://visitkoper.si/hr/znamenitosti/rotunda-sv-elija-rotunda-uznesenja-marijina/, snimio Damian Fischer)

Elije (Elio) Koparski, sveti

Elije (Elio) Koparski, sveti (ponegdje blaženi), đakon, misionar (? - Kopar?, I. st.?).

O njegovom se životu i djelovanju ne može govoriti s činjeničnom sigurnošću, a navodi raznih autora dijelom su kontradiktorni i nelogični. Tako je tek pretpostavka da je rođen u I. st. u Koštaboni ili pak u Akvileji, a da mu je obitelj bila rodom iz Oprtlja. Također je pretpostavka da je u Akvileji bio učenik sv. Hermagore (sv. Mohor) te otuda donio kršćanstvo u Kopar, što je u koliziji s vremenom Elijeva rođenja jer se za Hermagoru, koji slovi za prvog akvilejskog biskupa, pretpostavlja da je živio u III. st.

Poznato je da ga u Kopru štuju najkasnije od XIV. st., a krajem XVII. st. pronađene su njegove relikvije i pohranjene u kripti tamošnje katedrale. Posvećena mu je koparska Rotonda/Rotunda (kapela s krstionicom) iz XI. st. (ujedno posvećena i Uznesenju Blažene Djevice Marije). Posvećena mu je, kao blaženiku, i kapela u Koštaboni.

Spomendan mu je 18. srpnja, datum koji se navodi kao dan smrti (možda 56. godine).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Antonio Niero, "Sant' Elio di Capodistria", Enciclopedia dei santi - Bibliotheca Sanctorum, 2013.; Peter Štoka, "Elio, sveti", Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020., na https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/elio-sveti/, pristupljeno 15. 12. 2023.

Slučajna natuknica

Eufemija, sveta