Nostro Giornale, Il

Nostro Giornale, Il, partizanske novine na talijanskome jeziku namijenjene organizacijama narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Istre i talijanskim antifašistima Istre i Rijeke.

Prvi broj, s nadnevkom 8.XII.1943., bio je umnožen ciklostilom na dvjema stranicama formata A4 u tehnici »Pobjeda« Prop-odjela Pokrajinskoga narodnooslobodilačkog odbora (NOO) za Istru na Planiku. Prvi urednici bili su Vicenzo Gigante - Ugo i Andrea Casassa. List je izlazio redovito svakih petnaest dana na najmanje 4, a najviše 10 stranica. Naklada br. 2, s nadnevkom 10.I.1944., bila je 800 primjeraka, a svih sljedećih od 1.500 do 3.000. Umnoženo je ukupno 29 brojeva.

Podnaslovljen je Organo del Movimento Popolare di Liberazione dell’ Istria, a po osnivanju Talijanske unije, od br. 18, Organo dell’ Unione degli Italiani dell’ Istria e Fiume. Bio je snažno promidžbeno sredstvo na talijanskom jeziku; sadržavao je uvodnike, osvrte na političke i vojne prilike, objašnjavao ciljeve NOP-a Istre, Hrvatske i Jugoslavije, razotkrivao neprijateljsku promidžbu, razlagao odnose Saveznika prema partizanskom pokretu, poticao suradnju hrvatskog i talijanskog naroda Istre te donosio vijesti o djelovanju organizacija i institucija NOP-a i istarskih partizanskih postrojba, posebice talijanskog bataljuna »Pino Budicin«. Jedina stalna rubrika bile su vijesti s bojišta.

Nakon II. svjetskog rata do ratifikacije Ugovora o miru postao je dnevnim listom na talijanskom jeziku i glasilom Gradskog odbora Talijansko-hrvatske unije, koji je održavao, skupljao, koordinirao i mobilizirao stanovništvo Pule i Istre u borbi za socijlno i nacionalno oslobođenje i ujedinjenje Istre s maticom domovinom. Kako je Saveznička vojna uprava zabranila u Zoni A uvoz tiska na hrvatskom i slovenskom jeziku, Il Nostro Giornale bio je jedini legalni list pulskoga antifašističkog pokreta koji je unatoč savezničkoj cenzuri izlazio redovito.

Presnimci ratnih brojeva (od prvog do 29-og, izdanog 2.V.1945.) objavljeni su u Documenti II, "Il Nostro Giornale, dicembre 1943 - maggio 1945", Centro di ricerche storiche Rovigno, 1973. (https://crsrv.org/wp/wp-content/uploads/2020/03/N.2.pdf)

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Vinko Antić, "Prilog o radu tehnika, štamparija i izdavanju listova", Jadranski zbornik, 1956., 1; Luciano Giuricin, "Partizanski tisak i izdavačka djelatnost na talijanskom jeziku", Štampa u NOB, Istra, Hrvatsko primorje, Gorski kotar (zbornik), Rijeka 1983.; Giovanni Radossi, "Il Nostro Giornale", ibid.; Bruno Flego, "O ulozi lista 'Il Nostro Giornale' u borbi protiv neofašizma i nacionalizma u Puli", Pazinski memorijal, 1989., 18.