Pokrajinski narodnooslobodilački odbor za Istru

Pokrajinski narodnooslobodilački odbor (NOO) za Istru, vrhovno pokrajinsko tijelo narodnooslobodilačke vlasti, osnovano na zasjedanju predstavnika naroda Istre (Hrvata i Talijana) 25. i 26.IX.1943. u Pazinu.

Na tom je sastanku potvrđena odluka Okružnoga NOO-a o odcjepljenju Istre od Italije i ujedinjenju s maticom zemljom (Pazinske odluke). Objavljen je sastav predsjedništva (Joakim Rakovac, Vjekoslav Stranić i Ante Cerovac), imena desetorice članova i 16 sudionika. Doneseno je devet zaključaka, objavljenih u Proglasu istarskom narodu 26.IX.1943., kojima su ukinuti fašistički zakoni, a Talijanima priznata sva nacionalna prava. U proglasu se Istrani pozivaju da se odazovu mobilizaciji Narodnooslobodilačke voiske (NOV) i da upišu Zajam narodnog oslobođenja, koji je raspisalo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) za pomoć stradalima u narodnooslobodilačkoj borbi (NOB).

Pokrajinski je NOO potkraj listopada preustrojen, tako da je djelovao u sastavu: J. Rakovac, predsjednik, A. Cerovac, tajnik, Drago Ivančić, Miho Milanović, Silva Kopitar, Alma Pikunić, Božo Kalčić, Ćiro Raner, Srećko Štifanić i Ante Mauša-Mirko. Na sastanku 23.I.1944. preimenovan je u Oblasni NOO za Istru, koji je pod tim imenom djelovao do kraja rata. Istodobno su osnovani okružni NOO-i.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply