Kopar na poštanskoj marki iz 1952.

Rožanc, Marcel

Rožanc, Marcel, knjižar, izdavač (Trst, 5.X.1909. – Izola, 1.VIII.1991.).

Otac Anton bio je službenik, majka Frančiška, rođ. Babuder, domaćica. Osnovnu školu počeo je pohađati u rodnom gradu, ali nakon Prvog svjetskog rata obitelj se seli u Celje, gdje je nastavio osnovnoškolsko obrazovanje i potom završio trgovačku školu.

Opredijelio se za knjižarsku struku, ali u Celju nije bilo pravog posla, pa je radio u Zagrebu i Rogaškoj Slatini. Neko je vrijeme živio u Francuskoj, baveći se raznim trgovačkim poslovima te zastupajući više europskih tvrtki u Jugoslaviji. Pred Drugi svjetski rat bio je poslovođa Leskovškove knjižare i papirnice u Celju.

Tijekom rata bio je uključen u Osvobodilnu frontu, a u poraću vodi knjižaru i papirnicu Državne založbe Slovenije (DZS, slovensko izdavačko poduzeće) u Celju. Godine 1949. dolazi u Kopar , gdje se ubrzo prihvatio knjigoizdavačke djelatnosti i vodio knjižarsko poduzeće Lipa (akronim od Libreria – Papirnica). U okrilju tvrtke osnovana je 3.VII.1951. izdavačka kuća, a Rožanc je član prvog uredničkog odbora. Kuća je pod nazivom Primorska založba djelovala na volonterskoj osnovi, a od 1955. je dio Lipe pa je preimenovana u Primorsku založbu Lipa. Tada ju je vodio Rožanc, a nakon spajanja s koparskom tiskarom Jadran i časopisom Slovenski Jadran u novo novinsko-izdavačko poduzeće Primorski tisak (1957.) mijenja ime u Založba Lipa. Rožanc je komercijalni direktor poduzeća, istovremeno i direktor izdavačke kuće Lipa, koju će dužnost obnašati sve do umirovljenja 1969. Pod njegovim je vodstvom Založba Lipa uspješno nastavila bogatu izdavačku tradiciju u Primorskoj.

Kao nakladnik bio je aktivan i u tijelima lokalne gospodarske komore.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Marušič, „Rožanc, Marcel“, Primorski slovenski biografski leksikon, 13., Gorica 1987., 225-226.; Ana Kepic i Klementina Pačnik, „Rožanc, Marcel“, Obrazi slovenskih pokrajin, Mestna knjižnica Kranj 2020., https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/rozanc-marcel/, pristupljeno 18. 12. 2022.

Slučajna natuknica

Golias, Janko