Milizia di difesa territoriale, časnici 1. bataljuna 2. pukovnije "Istria", snimljeni 19. 3. 1945. ispred župne crkve u Balama, (presnimak iz Arena di Pola, 2297, 25. 6. 1983., 7)

Milizia di difesa territoriale

Milizia di difesa territoriale (MDT, Milicija teritorijalne obrane), oružane postrojbe lojalne Talijanskoj Socijalnoj Republici (Repubblica Sociale Italiana, RSI), fašističkoj marionetskoj državi na sjeveru Italije, u području Julijske Venecije pod njemačkom okupacijom od 1943. do 1945.

Osnovana je ujesen 1943. nakon kapitulacije Italije i ulaska njemačkih snaga u Julijsku Veneciju. Milicija je nosila to ime kako bi bila odvojena od Republikanske nacionalne straže, službene oružane sile RSI-ja, s obzirom na to da su Nijemci odvojili Julijsku Veneciju u posebnu vojnu zonu pod njihovom kontrolom (Operacijsko područje Jadransko primorje).

U Istri je djelovala njezina 2. pukovnija, sačinjena od bivših pripadnika 60. crnokošuljaške legije „Istria“, a zapovijedali su joj najprije potpukovnik Libero Sauro, sin iredentista Nazarija Saura, pa pukovnik Ruggero Melon. S obzirom na to da je postrojba, u vojnotaktičkom smislu, bila pod zapovjedništvom njemačkih snaga, bio joj je dodijeljen njemački časnik za vezu s glavnim zapovjedništvom njemačkih snaga, koje su je zvale Landschutz-Miliz.

Glavna zadaća postrojbi MDT-a bila je čuvanje glavnih uporišta na terenu, zaštita motoriziranih kolona između raznih garnizona i naselja te sudjelovanje u akcijama čišćenja terena od partizanskih grupacija u suradnji s postrojbama njemačke vojske. U kontekstu takvoga djelovanja u Drugom svjetskom ratu u Istri pripisuje im se sudjelovanje u mnogobrojnim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva. MDT je poražen prilikom oslobodilačkih akcija Jugoslavenske armije u travnju i svibnju 1945. u Istri.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Carlo Cucut, Forze armate della R.S.I. sul confine orientale, Voghera 2009.; David Orlović, 600 dana Sodome. Snage Republike Salò u Istri 1943. – 1945., Pula 2023.

Slučajna natuknica

Gmünd