Naš kanat je lip, nastup mješovitog pjevačkog zbora Roženice iz Pazina u Istarskoj sabornici, 2. 6. 2012., (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek)

Naš kanat je lip

Naš kȁnat je lip, godišnji susret zborova pjevača amatera, djece, mladeži i odraslih, glazbena manifestacija pokrenuta 1973. u Poreču, a tradicionalno se odvija prvog vikenda u lipnju.

Kanat je nastao nastojanjem Ante Cukrova, tadašnjeg voditelja školskih zborova u Poreču, uz podršku dirigenta i skladatelja Slavka Zlatića i Renata Pernića, tadašnjeg glazbenog urednika Radio Pule. Susret je, na prijedlog S. Zlatića, nazvan po stihovima pjesnika Ljube Brgića iz istoimene poeme koju je 1950. bio posvetio Ivanu Matetiću Ronjgovu, a koju je ovaj skladatelj uglazbio 1956.

Svrha manifestacije prvotno je bilo okupljanje i predstavljanje javnosti zborova koji uglavnom izvode istarsku pučku glazbu, njeguju istarsku ljestvicu i primorsko-istarski govor, potom predstavljanje istarsko-primorske narodne glazbe pretočene u umjetničko djelo.

Na prvom Kantu nastupilo je osam zborova: po dva iz Poreča, Pazina i Labina (iz njihovih osnovnih škola i srednjoškolskih centara) te po jedan iz Fažane i Kastva. Već sljedeće godine Kanat je trodnevna manifestacija na kojoj su se okupili glazbeni sastavi odnosno dječji i omladinski zborovi te oni kulturno-umjetničkih društava širom regije. Uvjet za nastup bilo je izvođenje skladbe s čakavskim tekstom i istarskom ljestvicom.

U početku su se najčešće izvodile umjetničke obradbe pučkih pjesama, zatim su skladatelji počeli uglazbljivati stihove čakavskih pjesnika (Mate Balote, Draga Gervaisa, Zvane Črnje i dr.) i stvarati djela nadahnuta istarskom ljestvicom i čakavskom riječi. Potom se svake druge godine raspisuje natječaj za nove skladbe.

Do 2003. tekstove pišu Miroslav Sinčić, Daniel Načinović, Vladimir Pernić, Ivica Pilat, Zdenka Visković-Vukić i dr., a izvedeno je više od 200 praizvedbi; objavljuju se nova djela hrvatskih skladatelja koja su poklonjena susretu (Josipa Kaplana, Nella Milottija, Đeni Dekleva-Radaković, Dušana Prašelja, Branka Starca, Darija Bassanesea, Nikše Njirića, S. Zlatića, Adalberta Markovića, Branka Okmace i dr.). Tiskano je više zbirki Naš kanat je lip, monografskih izdanja (S. Zlatića, J. Kaplana i A. Markovića), dvije glazbene slikovnice za djecu: Sunce ima dva barkuna (1987.) N. Milottija i Kanat rožic, tići i sonca (1992.) Đ. Dekleva-Radaković te više zbirki nagrađenih skladbi s natječaja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply