Kalac, Leonard

Kalac, Leonard, (pseud. Vrlinov), pjesnik i književni kritik (Žbrlini  kraj  Pazina,1882 - Novo Mesto, 1964).  Franjevac, Istru je napustio 1929. zbog fašističkog progona i otišao u Novo Mesto.  Pjesme i kritike započeo je objavljivati u zavičajnoj katoličkoj periodici prije 1914., a najplodniji je kao pjesnik bio između dvaju svjetskih ratova.

Rodoljubive tekstove nastavlja objavljivati i u međuraću, tijekom završna razdoblja zakašnjela preporoda u Istri. Najčešće je surađivao u "Pučkome prijatelju" i "Hrvatskoj školi". Božo Milanović drži da su mnoge Kalčeve pjesme pozornosti vrijedne, a u velikoj Bibliografiji JLZ-a navedeno ih je 90 objavljenih u periodici od 1908. do 1940. Mirjana Strčić analizira i Kalčeve članke teorijsko-kritičkog sadržaja i zaključuje kako je riječ o izobraženu svećeniku čiji su dogmatski filozofijski nazori komplementarni onima koje je u okviru katoličkog pokreta na čelu s biskupom Mahnićem, promicala "Hrvatska straža", namijenjena čitavoj Hrvatskoj, no posebice je pratila književni život u Istri.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lit.: Tone Peruško, Dva istarska učiteljska časopisa, u: "Jadranski zbornik", 2 (1957.); Bibliografija JLZ-a, sv. 5 (1960.); Božo Milanović, "Hrvatski narodni preporod u Istri", knj. II. (1973.); Mirjana Strčić, "Istarska beseda i pobuna", knj. II. (1985.); Mirjana Strčić, "Istarska pjesmarica", Antologija hrvatskog pjesništva Istre XIX. i XX. stoljeća, knj. I. (1989.); Mirjana Strčić, "Temelji književne epohe" - svećenici u hrvatskom narodnom preporodu Istre i kvarnerskih otoka (1994.).