Atti e Memorie della Società Istriana di Archeologia e Storia Patria (AMSI)

Atti e Memorie della Società Istriana di Archeologia e Storia Patria (uobičajena kratrica AMSI), godišnjak udruge Società Istriana di Archeologia e Storia Patria.

Prvi broj tiskan je 1884. u Poreču, a sljedeći se tiskaju u Puli, Trstu i Veneciji. Nakon objavljivanja 1. sveska 1885. neprekidno izlaze sve do 30. sveska 1914., a 1903. kao posebno izdanje izišao je i indeks dotadašnjih godišta.

Prvi svjetski rat prekinuo je izlaženje, a sljedeći niz od 1919., tj. od 31. sveska, prekida se 1940. Godine 1949. započinje izlaženje nove serije sa sveskom br. 1 (53). Časopis izlazi i danas, a u njemu se objavljuju članci s raznovrsnom tematikom iz humanističkih znanosti, ponajprije povezanom s prostorom koji je nekad obuhvaćao dio Desete italske regije Venetia et Histria (Istra, Tršćansko primorje do Akvileje i Grada). Autori se bave arheologijom i poviješću u najširem smislu riječi te političkim i društvenim životom. Obrađene su svjetovne i crkvene ličnosti, spomenici, arheološka istraživanja, arhitektura, antropologija, povijesna zbivanja, kartografija, kultura, pravo i zakoni, jezik i jezikoslovci, dijalekti, etnologija, nar. običaji, glazba i glazbenici, flora i fauna. Tiskane su recenzije djelâ talijanskih i hrvatskih autora. Obilježene su obljetnice događaja ili rođenja ličnosti.

Urednici su redom bili predsjednici Društva te su podnosili izvješća o proteklom razdoblju, tiskani su zapisnici s godišnjih skupština Društva. Pri godišnjem predstavljanju časopisa na godišnjoj skupštini Društva ugledni članovi održavali su prigodna predavanja. Časopis je od početka bio prepoznatljive, jednostavne vanjštine.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Marilì Cammarata, Atti e memorie della Società Istriana di Archeologia e Storia Patria, Indici 1884-93, Trieste 1994.

Slučajna natuknica

Depiera, Camillo