Porer, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Andreas Kancelar)

Porer, hrid i svjetionik

Porer, hrid sa svjetionikom jugozapadno od najjužnijeg istarskog rta Kamenjaka na poluotoku Premantura, udaljena 2,5 km od kopna.

Površina niskog stjenovitog grebena je oko 2500 m2, nalazi se na kraju sustava pličina (Fenoliga, Veliki Balun, Kršine) koje čine produžetak kopna prema jugozapadu.

Na hridi promjera 80 m istoimeni je svjetionik, podignut 1846., koji označuje prijelaz iz Kvarnerskoga zaljeva u pulski akvatorij, a zajedno s još dvjema svjetlosnim oznakama (pličina/otočić Fenoliga i pličina/hrid Albanež) osigurava plovidbu oko najjužnijeg istarskog rta. U podmorju na širem području ovih pličina brojni su ostatci brodoloma.

Svjetionik je projektirao Pietro Nobile, u sklopu austrijske izgradnje pomorske signalizacijske infrastrukture na istočnoj obali Jadrana. Kula svjetionika cilindrična je oblika, visine 31 m, a u njezinu su podnožju stambeni i gospodarski prostori. U sklopu Plovputovog projekta uporabe svjetionika u turističke svrhe dio se prostora (dva četverokrevetna apartmana) u novije doba iznajmljivao.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply