Frata, panorama s crkvom, (snimio Vladimir Bugarin), 2008.

Frata

Frȁta (tal. Fratta), naselje podno južnih obronaka brežuljka na vrhu kojeg je naselje Tar, (45º18′N; 13º38′E; 51 m nadmorske visine); 86 stanovnika (2021.), općina Tar-Vabriga.

Fizionomski je srasla s Tarom, pa čini njegovo južno predgrađe. Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom (uzgojem maslina, vinove loze i voća), a dio ih radi u turizmu i uslužnim djelatnostima. Područje je bilo naseljeno u prapovijesti i antici. Frata se spominje od 1560. do 1590. Mlečani su u nju naseljavali dalmatinske i crnogorske izbjeglice pred Osmanlijama.

Župa sv. Mihovila osnovana je 1596., a 1847. ujedinila se sa župama Tar i Vabriga. Jednobrodna crkva sv. Mihovila arkanđela na nekadašnjem groblju, s parom plitkih kapela i dubokim pravokutnim svetištem, izgrađena je vjerojatno u XVI. st., a temeljito pregrađena u XVIII. st. Glavni je oltar iz XVIII. st., a drveni bočni oltari iz XVII. st. Dio umjetničke i liturgijske opreme čuvaju se u sakralnoj zbirci u Taru.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivan Grah, "Izvještaji porečkih biskupa Svetoj Stolici (1588–1775)", Croatica Christiana periodica, 1983.; Dragana Lucija Ratković, Elena Uljančić Vekić, Crkvena baština župe Tar: Tar, Vabriga, Frata, Tar 2003.

Vezani članci

Tar

Slučajna natuknica

Jadreški