Radio Pula

Radio Pula, radijska postaja koja se prvi put oglasila 31.XII.1960. s Monte Zara, jednoga od središnjih brežuljaka u Puli.

Prva radijska postaja u Istri iz koje je emitiran program na hrvatskom jeziku; od 1968. dio programa emitira se i na talijanskom jeziku. Prvi urednik bio je Vjenceslav Edo Cenčić, koji je s nekoliko entuzijasta i pulskih novinara pokrenuo emitiranje u skromnim tehničkim uvjetima na tavanu osnovne škole na Monte Zaru. Sadržaj programa zasnivao se na vijestima, pozdravima i porukama, te na informacijama iz Brodogradilišta Uljanik i drugih pulskih poduzeća.

Postaja se 1963. udružila s Glasom Istre, a 1966. ušla u sastav Radio Zagreba te je postala jednim od šest centara Hrvatskoga radija, odnosno Hrvatske radiotelevizije, i to kao Radiopostaja Pula. Nakon izgradnje odašiljača na Učki (početkom 1980-ih) snage 10 kV, za tadašnje ravnateljice radija Agneze Urošević, postaja je dobila puno veću čujnost te je od gradske postala regionalnom.

Nakon što su u Hrvatskoj uspostavljene županije, dobila je status županijskoga radija. Čuje se (preko odašiljača i repetitora) sve do Zadra, Jastrebarskog i Kranja. Svakodnevno emitira osamnaest sati programa (od sredine 2002.). U ljetnim mjesecima pet puta dnevno emitira program za turiste na pet svjetskih jezika. Producira programe i emisije za Prvi program Hrvatskoga radija i za program Glas Hrvatske, namijenjen inozemstvu.

Jedna je od njezinih djelatnosti i studijsko snimanje glazbenog materijala s pomoću 24-kanalnoga tonskoga pulta u glazbeno-scenskom studiju, gdje se priređuju i koncerti s izravnim emitiranjem, te mnogobrojne produkcije vezane za hrvatsku glazbenu scenu imaju znak Radio Pule. Postaja ima veliku zbirku tonskih zapisa s oko 1.800 jedinica iz područja istarskog narodnog glazbenog stvaralaštva (fonoteka Hrvatskog radija Radio Pule). To su gradivo godinama snimali, spremali i sistematizirali etnomuzikolog Renato Pernić i tonski snimatelj Branimir Paić.

Postaja ima 27 stalnih i oko 50 honorarnih suradnika i jedan je od najvažnijih informativnih medija u Istarskoj županiji.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply