Sveti Ivan od Šterne, ladanjska vila (kaštel) obitelji Polesini u neopaladijanskom stilu, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek)

Sveti Ivan od Šterne

Svȇti Ivȁn od Štȇrne (tradicionalno Svetivȁn, službeno Sveti Ivan, istromlet. San Zuan di Sterna, tal. San Giovanni della Cisterna), naselje 3 km sjeverno od Baderne (45°14′N; 13°46′E; 297 m nadmorske visine); 16 stanovnika (2021.), općina Višnjan.

Smješten je 500 m istočno od državne ceste (D21) PulaBuje, na lokalnoj cesti za Majkuse i Muntrilj. Izgrađen je na krševitoj uzvisini s nešto plodne zemlje i niske šume.

Stanovnik Svetivȁnac, stanovnica Svetivȃnka i Svetivȁnčanka, a pridjev svetivȃnski.

Gospodarska je osnova malobrojnog stanovništva poljodjelstvo i stočarstvo za vlastite potrebe.

Selo ima samo nekoliko kuća, oko crkve sv. Ivana Krstitelja. Crkva i groblje nalaze se na ostatcima prapovijesne gradine i rimske ruralne građevine s vodospremom. Vjerojatno je već u ranom srednjem vijeku na tom mjestu postojala crkva sa selom kao feudalnim posjedom. Kao vlasnici spominju se obitelji Apollonio, Scampicchio i Gravisi, odnosno Polesini od kraja XVII. st. Sredinom XVI. st. naseljene su obitelji koje su iz Dalmacije, Albanije i Crne Gore izbjegle pred Osmanlijama.

Na prijelazu iz XVIII. u XIX. st. obitelj Polesini izgradila je oko 200 m istočno od crkve vilu u neopaladijanskom stilu, s monumentalnim pročeljem, širokim pristupnim stubištem i velikim središnjim salonom u ulaznom dijelu prizemlja. Danas zapušten park oko vile ograđen je visokim zidom.

Župi, koja ondje ima sjedište (osnovana vjerojatno 1580.), pripadaju sva okolna sela i zaselci. Crkva je izgrađena u XVI. st. na mjestu prijašnje. Glagoljičko-latinični (hrvatsko-talijanski) nadgrobni natpis iz 1595., glagoljski popis godišnjica (početak XVII. st.) i matične knjige krštenih (početak XVIII. st.) danas su u arhivu HAZU u Zagrebu.

U selu se tradicionalno slavi Ivanja, blagdan sv. Ivana Krstitelja - 24. lipnja.

Na više tiskanih i mrežnih stranica može se pročitati da se Sv. Ivan od Šterne prvi put spominje 1102. u darovnici grofa Ulrika II., što je netočno jer se u tom dokumentu naziv villa Cisterne odnosi na današnje naselje Šternu na Grožnjanštini.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Višnjan

Slučajna natuknica

Divača