Radovani, jedna od kuća za odmor

Radovani

Rȁdovani (i Radovȃni), naselje kraj Višnjana (45°15′N; 13°43′E; 220 m nadmorske visine); 32 stanovnika (2021.), općina Višnjan.

Nalazi se na brežuljkastu području s plodnim poljima, pokraj ceste PulaBuje i Istarskog ipsilona.

Stanovnik je Rȁdovanac i Radovȃnac, stanovnica Rȁdovanka i Radovȃnka, a pridjev rȁdovanski i radovȃnski.

Stanovnici se bave poljodjelstvom (vinova loza, masline, žitarice) i stočarstvom. U selu je uređeno nekoliko kuća za odmor.

Naselje je nastalo u XVI.–XVII. st. na mjestu starijega naselja, doseljenjem izbjeglica pred Osmanlijama iz Dalmacije (toponim potječe od prezimena doseljenika). Procvat je doživjelo u XVIII. st. Iz toga je doba sačuvan niz reprezentativnih stambeno-gospodarskih sklopova, s kvalitetno isklesanim detaljima konzola potkrovnih vijenaca, prozorskih okvira i kruna vodosprema. Bogatije su kuće nerijetko datirane natpisima. U središtu je naselja ruševna kuća s nevješto uklesanim latiničnim natpisom na nadvratniku koji spominje seoskoga župana Ivu Radovana, datiran arapskim brojkama u 1707.

Pokraj naselja nalazi se romanička jednobrodna crkva sv. Jurja s polukružno upisanom ili učahurenom apsidom. U njoj su sačuvani fragmenti fresaka iz prve polovice XV. st. i glagoljski grafiti. U apsidi je prikaz Majestas Domini, a na trijumfalnom luku Navještenje te Žrtva Abelova i Kainova. Branko Fučić pročitao je glagoljski grafit Jurija Žakna iz 1440. Na nadvratniku portala zabilježena je 1846. kao god. posljednje znatnije obnove te dvojica donatora (Petar Radovan Paskvalov i Petar Radovan pokojnog Antona).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Višnjan

Slučajna natuknica

Kožljak