Bačva

Bačva, naselje u zaleđu Poreča u općini Višnjan (45°15′N; 13°43′E; 216m nadm. vis.). Leži na lokalnoj prometnici 10 km sjeveroistočno od Poreča, te 3 km južno od Višnjana. Stanovnici (21 st., 2001) se bave poljodjelstvom i stočarstvom.

U naselju je gotička crkva Majke Božje od Karmela, obnovljena u XVII. i XVIII. st. zadržala je gotički portal. U njoj je nadgrobna ploča bačvanskoga župnika Stjepana Dekovića (1581), sa skulpturalnim ukrasom i glagoljskim natpisom. U romaničkoj crkvici sv. Jakova nalaze se freske domaćega majstora iz XVI. st. (Dominika iz Udina, nastanjenog u Vodnjanu), a na oltaru gotički reljefni oslikan drveni triptih, vjerojatno rad majstora Motovunca Alvisea Orsa (sredina XVI. st).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lj. Karaman, O srednjovjekovnoj umjetnosti Istre, HZ, 1949; A. Mohorovičić, Problem tipološke klasifikacije objekata srednjovjekovne arhitekture na području Istre i Kvarnera, Ljetopis JAZU, 1957., 62; I. Perčić, Zidno slikarstvo Istre (katalog), Zagreb 1963; B. Fučić, Glagoljski natpisi, Zagreb 1982.

Slučajna natuknica

Kašćerga