Sveta Nedelja

Sveta Nedelja (prije Sveta Nedilja, Nedešćina, Sv. Nedelja na Labinšćine), naselje na Labinštini (45°9′N; 14°7′E; 281m nadm. vis.); 583 st. (2001), od 1993. središte općine. Smješteno je 5km sjeverno od Labina. Do sred. 1950-ih, kada se gradila Jadranska magistrala, bila je važno prometno središte, a nakon toga izgubila je prometnu važnost.

Stanovništvo se bavi obrtom i poduzetništvom (gostionice, hotel, kiosci, postolarske radionice, trgovine mješovitom robom, pekarne i dr.), no velikim dijelom zaposleno je u Labinu. U okolnim zaselcima tradicionalno je poljodjelstvo; 1920-ih počeli su se iskorištavati boksit i ugljen.

Do kraja XIII. st. u mjestu je postojala benediktinska opatija Presvetoga Trojstva. Iz Istarskog razvoda saznaje se da se na uglu crkve Sv. Trojice nalazila granica triju komuna: Šumbera, Labina i Plomina. Od 1632. S. N. središte je župe. Današnja crkva Presvetoga Trojstva podignuta je 1897. na mjestu starije. Poč. XX. st. u Svetoj Nedelji postoje dvije osnovne škole, na hrvatskom i talijanskom jeziku. Naselje je poznato i po sajmovima, koji su se održavali 13. lipnja na dan sv. Antuna i 16. listopada, kada se održavao poznati stočni sajam.http://www.svetanedelja.com/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Sveta Nedelja