Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika (IO DHK)

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika (IO DHK), granska udruga Društva hrvatskih književnika (utemeljenog 1900. u Zagrebu), osnovana u Puli 2.VII.1990., a okuplja članove DHK s područja Istarske županije te one koji su s njom povezani rođenjem, književno-publicističkim radom i tematikom.

Na osnivačkoj skupštini IO-a u tadašnjoj Naučnoj biblioteci (danas: Sveučilišna knjižnica u Puli) sudjelovali su, između ostalih: Tatjana Arambašin, Boris Biletić, Aldo Kliman, Daniel Načinović, Miroslav Sinčić i Stjepan Vukušić. Danas IO okuplja 60-ak pisaca, među kojima je 20-ak punopravnih članova središnjice DHK. Unutar ogranka djeluju i članovi-suradnici.

Ogranak se bavi raznolikim oblicima vrjednovanja i aktualizacije književne baštine u Istri, promicanjem suvremenoga književno-publicističkog stvaralaštva, književnim komunikacijama širom Hrvatske, književnim vezama sa svijetom, nakladništvom, predstavljanjima, obilježavanjem književno-kulturnih i povijesnih obljetnica te drugim aktivnostima. Ipak, glavne su djelatnosti nakladništvo, organizacija književnih priredaba, predstavljanje knjiga i pružanje pomoći pri objavljivanju literarnih ostvarenja članova. Osim književnom suradnjom u kontekstu hrvatske književnosti, osobita se pažnja posvećuje prožimanju sa susjednim književnostima i kulturama, najprije na istarskom području. Posebna pozornost pridaje se i dijalektalnom stvaralaštvu te vrjednovanju raznolikih lingvostilističkih osobitosti sjevernojadranskoga područja.

U nakladi ogranka od 1996. izlazi časopis Nova Istra, nastavljač tradicija književne periodike, časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja, koji su obilježili tu vrstu publicistike u Istri od 1950-ih (Istarski borac, Ibor, Istarski mozaik i Istra). Od osnutka časopisa njegov je urednik Boris Domagoj Biletić, a grafički ga najdulje oblikuje najprije Alfio Klarić, a zatim David Ivić. Godine 1997. Ogranak pokreće vlastito nakladništvo (djela iz područja književnosti, povijesti, filozofije, drugih grana umjetnosti, publicistike, prijevodne literature...). U izdanju Ogranka do 2021. objavljeno je 110 knjiga te 100-tinjak brojeva Nove Istre u 70-ak svezaka.

Članovi IO DHK sudjeluju na književnim susretima i kolokvijima u zemlji i inozemstvu, pojedini su autori dobitnici prestižnih domaćih i međunarodnih književnih nagrada. IO DHK bio je i jest pokretač i/ili suorganizator brojnih književno-kulturoloških manifestacija, poput: Susreta na dragom kamenu u Raklju, posvećenih životu i djelu Mije Mirkovića (Mate Balote), Šoljanovih dana u Rovinju, Verši na šterni u Vižinadi, Badavce (Višnjan), gdje se predstavlja i potiče prozno stvaralaštvo itd. Godine 2003. Ogranak je pokrenuo međunarodne Pulske dane eseja, u sklopu kojih se od 2007. dodjeljuje najznačajnija hrvatska književna nagrada za esejistiku "Zvane Črnja", zatim 2012. pulski susret Kod Marula za mlade pisce, Prvu čakavsku ligu u Žminju i dr. Godine 2018. pokrenut je e-časopis/portal za književnu kritiku Stav.

Od osnutka predsjednici IO DHK bili su: B. Biletić, Miroslav Sinčić, Tomislav Milohanić, Goran Filipi, D. Načinović i aktualni B. D. Biletić. Prvi tajnik Ogranka bio je Miodrag Kalčić, zatim je tajnica Jadranka Ostić, a danas Vanja Grubišić. Sjedište IO DHK je u Puli, službenog naziva Klub hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić".

www.dhk-pula.hr

www.dhk-pula.hr/casopis-nova-istra

www.dhk-pula.hr/nova-istra-online

www.dhk-pula.hr/katalog-izdanja

www.dhk-pula.hr/pulski-dani-eseja

www.dhk-pula.hr/zvane-crnja

www.stav.com.hr

www.dhk.hr

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply