Kršikla

Kršikla, naselje sjeverno od Pazina na uzvisini s jugoist. strane jezera Butoniga (45°18′N; 13°57′E; 200 m nadm. vis.); 54 st. (2001), grad Pazin. Malobrojni stanovnici bave se tradicijskim poljodjelstvom i stočarstvom.

Područje je bilo nastanjeno već u antičko doba, o čemu svjedoče očuvani epigrafski spomenici. U pov. izvorima prvi se put spominje u XI. st., kada dolazi pod vlast akvilejskih patrijarha. U XIII. st. dio je Pazinske knežije, a 1374. prelazi u ruke austr. vojvodstva, dio čijega područja čini do 1918. Na seoskom groblju nalazi se crkva sv. Kuzme i Damjana (jednobrodna s pravokutnom apsidom), izgrađena 1868. na mjestu starije. U zid sakristije uzidana je nadgrobna ploča s uklesanim glagoljskim natpisom iz god. 1572. Južno od crkve je samostojeći zvonik. Među crkv. opremom izdvajaju se ophodni križ iz 1666., te unikatni primjerci misnoga ruha iz XVII. st.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Fučić, Glagoljski natpisi, Zagreb 1982; M. Bartolić, I. Grah (priređivači), Crkva u Istri, osobe, mjesta i drugi podaci Porečke i Pulske biskupije, Pazin 1999.

Slučajna natuknica

Valtura