Barbo

Barbo, mletačka plemićka obitelj, koja se u XVI. i XVII.st. u Istri vezuje za Kopar i Motovun. Jedna obiteljska loza po ženskoj je liniji dobila u vlasništvo feud. gospoštiju Kožljak, koja je pripadala Pazinskoj knežiji. Braća Giorgio i Francesco (XVI.st.), vlasnici Kožljaka, kao zaštitnici reformacije u Istri istupaju na saboru staleža u Ljubljani 1579. Sudjeluju i u borbama protiv Osmanlija, na strani Habsburgovaca.

Messaldo (XVI.st.), suvlasnik kaštela Kožljaka i vlasnik Paza, bio je veliki zagovaratelj reformacije. God. 1589. osuđen je u Ljubljani na smrt, jer je ubio sina Kastelmana (XVI.st.), koji se zauzimao za kat. vjeru. Za istar. su povijest važni i pićanski biskupi Giovanni i Daniele te zapovjednik Pazinske knežije Bernardino (XVI–XVII.st.). Daniele (XVI–XVII.st.), bio je od 1590. do 1601. senjskim kapetanom. Nekoliko nobila obitelji Barbo (Angelo, Barbo, Gerolamo, Zuanna) spominje se i u puljskim matičnim knjigama.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

C. De Franceschi, Storia documentata della Contea di Pisino, AMSI, Venecija, 1963, 10–12; I. Grah, Izvještaji pićanskih biskupa Svetoj Stolici: 1589–1780., Croatica Christiana periodica, 1980, 6; isti, Pazinski kraj u izvještajima pićanskih i porečkih biskupa Svetoj Stolici (1588–1780), Vjesnik historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu, 1983, 26; S. Bertoša, Život i smrt u Puli. Starosjeditelji i doseljenici od XVII. do XIX. stoljeća, Pazin 2002; E. Orbanić, Katedra Sv. Nicefora, Pazin 2002; G. Radossi, Monumenta Heraldica Iustinopolitana. Stemmi di rettori, di famiglie notabili, di vescovi e della città di Capodistria, Rovigno-Trieste 2003.

Slučajna natuknica

Rabatta