Kožljak, ruševine kaštela, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Jasna Orlić)

Kožljak

Kožljak, naselje smješteno na zapadnim padinama Učke uz Čepićko polje (45°10′N; 14°11′E; 64 m nadmorske visine); 159 stanovnika (2011.), općina Kršan.

Nalazi se na lokalnoj cesti ŠušnjevicaVozilići. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom i stočarstvom, a do isušivanja Čepićkoga jezera bavilo se i ribarstvom. Naselje se sastoji od dvaju dijelova, srednjovjekovnog kaštela i novoga naselja nastaloga u blizini.

Kaštel je smješten na strmoj litici (184 m nadmorske visine), uz stari put koji je povezivao Istru s Liburnijom. Podignut je na mjestu nekadašnje prapovijesne gradine, a prvi se put spominje u doba akvilejskih patrijarha 1102. pod imenom Castrum Iosilach; poznat je i pod nazivima Gosilach, Wachsenstein (od XIII. st.) te Kožlak (u Istarskom razvodu). Pripadao je austrijskom dijelu Istre, a nalazio se na samoj granici austrijske i mletačke Istre (o čemu svjedoči toponim Kunfin). Najpoznatiji vlasnici Kožljaka bile su obitelji Nikolić i Mojsijević. Najveći je opseg Kožljačka gospoštija poprimila za vrijeme vladanja senjske obitelji Mojsijević, kada je kožljački teritorij na Učki dodirivao granice Veprinačke komune, dolinom se širio od plominskoga do boljunskoga polja, a obuhvaćao je: Brdo, Grobnik, Posrt, Letaj, Šušnjevicu i Novu Vas. Kaštel se sastojao od stambenih i gospodarskih zgrada te manjega suburbija; bio je opasan obrambenim zidinama i kulom. Unutar zidina nalazi se župna crkva sv. Hadrijana, prvotno jednobrodno romaničko zdanje prošireno 1834. Izvan zidina, na groblju, nalaze se još dvije kapele: kapela sv. Jurja četverokutnog tlocrta s preslicom na dvama lukovima (u crkvi je ploča s glagoljskim natpisom iz 1590.) te kapela sv. Križa, nastala baroknom dogradnjom prezbiterija na srednjovjekovnu lađu.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Camillo De Franceschi, "I castelli della Val d’Arsa", AMSI, 1898., 14; 1899., 15; Branko Fučić, "Izvještaj o putu po Istri 1949. godine (Labinski kotar i Kras)", Ljetopis JAZU, 1953., 57; isti, "Gospodin v Kožlaki", Bulletin JAZU, 1960, 1; Herman Stemberger, Labinska povijesna kronika, povijesne skice Kožljaka, Čepića, Kršana, Šumbera, Labin 1983.