Kula u Podpeči, (preuzeto s https://de.wikipedia.org/wiki/Wehrturm_(Podpe%C4%8D)#/media/Datei:Wehrturm_(Podpe%C4%8D).JPG, snimio Gregor Rom), 2015.

Kula kraj Podpeči

Kula kraj Podpeči kod Črnog Kala, kružna obrambena kula-sklonište na litici iznad rijeke Rižane.

Visoka je 17 metara, a zidovi su debeli 1,5 metara. Specifična je po tome što je bila izravno povezana s jamskim pribježištem s pitkom vodom. Obrana je bila organizirana na dvije etaže, a ulaz u jamu zazidan.

Iako se često naziva kaštelom, riječ je o kuli koja je sagrađena na Kraškom rubu nad dolinom Rižane radi nadzora teritorija i zaštite naselja Podpeči (nadmorska visina 312 m, stanovnika 44 - 2011.).

Pretpostavlja se da najstarija faza potječe iz XI. st. Zadnju je fazu vjerojatno gradio izučeni kamenoklesar jer pojedini arhitektonski elementi dokazuju majstorstvo i iskustvo graditelja. Ulaz u kulu bio je povišen i teže dostupan napadačima.

Mletački revizor Vito Morosini, koji je putovao Istrom 1556., oduševio se uređenim vojnim gnijezdom te ga je uključio u plan obrane mletačkih gradova. Usprkos strmom i uskom putu koji je vodio do utvrde, revizor je vjerovao da se tu mogu pohraniti poljoprivredni proizvodi. Svršetak Uskočkog rata ujedno je značio i kraj vojnih prijetnji, ali je kula i dalje služila za skladištenje oružja.

Kula je u dobrom stanju sačuvanosti, u cijelosti je obnovljena 1988.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Istarski kašteli / I castelli istriani, ur. Miodrag Kalčić, [s. l., s. a. (2007.)], 58-59.

Slučajna natuknica

Vila Henriquez