Čvrljak, Mate

Čvrljak, Mate, akademski kipar (Konjevrate kraj Šibenika, 30.IV.1934. - Rijeka, 17.IV.2018.). Školu za primijenjenu umjetnost završio je 1955. u Splitu. Godine 1961. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vanje Radauša. Od 1962. do 1964. bio je suradnik majstorske radionice Antuna Augustinčića. U Labinu, kamo je stigao k budućoj supruzi Gracijeli Antonelli, radio je od 1965. do 2000. kao profesor likovne umjetnosti u Srednjoj školi Mate Blažine.

Svoju kreativnu energiju usmjerio je na klasičnu temu ljudskog lika, a glavne su mu teme bile portret, autoportret, figura i akt, u kiparstvu (kamen, glinasadra, bronca, terakota) i crtežu (ugljen i pastel). Izradio je spomenik Matiji Vlačiću Iliriku u Labinu, u Buzetu spomenik borcima NOB-a i žrtvama rata, u Aranđelovcu Paleolitskog čovjeka, u Puli skulpturu Jamesa Joycea, u Rapcu Kupačicu te više od 60 spomeničkih portreta i poprsja znamenitih osoba u kamenu, mramoru, bronci i terakoti koji se nalaze u Zagrebu, Labinu, Pazinu, Rovinju, Potpićnu, Čapljini, Osijeku, Drnišu, Skopju, Buzetu, Puli, Poreču, Medulinu, Vrsaru, Kanfanaru, Kastvu, Drinovcima, Palmanovi, Manzanu i mnogim drugim gradovima. Radovi su mu izlagani na samostalnim i skupnim izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Bio je član i suutemeljitelj Labinskih ateliera 1978., sudionik Mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova-Labin, Kiparskog simpozija "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu te Međunarodne kiparske kolonije Podravina-Prigorje-Đurđevac. Retrospektivna mu je izložba skulptura i crteža priređena u Labinu 1999., a monografska izložba u Labinu 2004. i u Rijeci 2005. Likovna monografija o Mati Čvrljku objavljena je 2010.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: B. Valušek, Mate Čvrljak - monografija, Pula 2010., In memoriam - Mate Čvrljak, http://www.labin.hr/in-memoriam-mate-cvrljak, 19. 4. 2018.; B. Biočić, Otišao je akademski kipar i omiljeni labinski profesor Mate Čvrljak, Glas Istre, 19. 4. 2018.

Slučajna natuknica

Freske u Pićnu