Bonifacio, Francesco

Bonifacio, Francesco (Piran, 7.IX.1912 - Krasica 11.IX.1946), istarski svećenik. Odrastao je u Piranu u pučkoj obitelji, od majke kućanice te oca ložača na brodu. Još u djetinjstvu mu je bila želja postati svećenikom, a prve sakramente pričesti i krizme primio je u svom rodnom gradu u crkvi sv. Franje.

Pohađao je oratorij Domenico Savio i središte San Giorgio kao član Katoličke akcije. Godine 1924. dolazi pod okrilje Koparskog sjemeništa gdje završava osam razreda gimnazije, a 1932. upisuje bogosloviju u Gorici. Za svećenika je zaređen u katedrali sv. Justa u Trstu 1936., a već naredne služi svoju prvu svetu misu u Piranu u kome je kratko vrijeme vršio pastoralnu službu. Kraće razdoblje provodi u Novigradu kao župni kapelan, a 1939. dobiva službu u Krasici pokraj Buja. Nakon Drugog svjetskog rata, zbog netolerancije između novo uspostavljenog komunističkog režima i Crkve, istarski je svećenik takožer bio izložen pritiscima. Nastojalo mu se ograničiti kretanje i preveliko širenje crkvenog utjecaja na stanovništvo, a 11.IX.1946. su ga na seoskom putu koji vodi od Grožnjana prema Krasici presreli pripadnici narodne straže i jugoslavenske vojske te likvidirali.

Zbog svoje mučeničke smrti, od strane tršćanskog biskupa Antonia Santina pokrenuta je inicijativa o procesu njegove beatifikacije. To je i učinjeno dekretom od 3.VII.2008. kada postaje blaženim.

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

M. Bartolić, Blaženi Francesco Bonifacio - svećenik i Kristov svjedok, Istarska Danica, 2009., 71-74.

Slučajna natuknica

Koparska biskupija