La Battana, glava časopisa s broja 35, 1975.

Battana, La

Battana, La, tromjesečnik za kulturu što ga je 1964. pokrenula talijanska nacionalna zajednica u Rijeci, slijedom inicijatve s literarno-umjetničkog skupa pripadnika te zajednice 21.VIII.1963. u Rovinju.

Jedan je od najvažnijih rezultata buđenja talijanske zajednice početkom 1960-ih u Hrvatskoj. Prvi članovi uredništva Eros Sequi (glavni urednik), Lucifero Martini i Sergio Turconi zacrtali su mu program, prema kojemu je svrha časopisa nadići »marginalni položaj na granici dviju kultura« i »opasnost od provincijalizacije i manjinske emarginacije«.

Izdavač časopisa je Edit, a u razdoblju 1964.–89 (urednik E. Sequi) izišla su 92 broja, prosječno na 100 do 150 stranica formata 17 cm × 24 cm. Osim što je objavljivao poeziju, prozu, kritičke oglede autora pripadnika talijanske nacionalne zajednice, omogućujući time da se s njihovim izvornim književnim stvaralaštvom šire upozna jugoslavensko i talijansko čitateljstvo, časopis je od početka bio otvoren suradnji uglednijih talijanskih i jugoslavenskih pisaca, od npr. nobelovaca Salvatorea Quasimoda i Ive Andrića do Itala Calvina, Alberta Moravije, Claudija Magrisa, Andree Zanzotta, Bruna Maiera, Cirila Zlobeca, Tonka Maroevića, Predraga Matvejevića, Nedjeljka Fabrija i drugih. Kao posrednik između književnosti jugoslavenskih naroda i talijanske književnosti, uredništvo je organiziralo više književnih susreta (dvadesetak do 1987.), koji su promicali najznačajnije teme od zajedničkog interesa.

U drugome razdoblju 1989.–92. (urednik Ezio Giuricin s Mauriziom Tremulom i Elviom Baccarinijem) uredništvo, sastavljeno isključivo od mlađih osoba, provelo je korjenit programski zaokret, priklonivši se tada aktualnim velikim društvenim, povijesnim, filozofskim i jezikoslovnim temama. Prvi tematski broj, Etnicità e Stato, navijestio je teme koje su potom postale vrlo aktualnima. Drugi broj, Letteratura dell’esodo, učinio je javnima teme koje su se godinama prešućivale (Kominform, egzodus).

U trećem razdoblju, od 1992. (urednica Nelida Milani Kruljac s Loredanom Bogliun i Srđom Orbanićem), ponovno imaju prednost književne teme, no ne izbjegavaju se ni one društvene, umjetničke, filozofske i etničke. Novo uredništvo programom obuhvaća regionalni trokut Istre, Kvarnera i Slovenskoga primorja.

Od proljeća 2001. vršitelj dužnosti glavnog urednika je Aljoša Pužar, a u rujnu iste godine izdavačku kuću Edit preuzima Talijanska unija (Unione Italiana). Početkom 2002. uspostavlja se novo uredništvo koje objavljuje niz tema neposredno važnih za talijansku nacionalnu zajednicu. Časopis uređuju Elis Barbalich Geromella (2002.-04.), Laura Marchig (2004.-08.) te od 2008. Corinna Gerbaz Giuliano.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lorella Radin, La Casa editrice Edit - un patrimonio da salvaguardare (diplomski rad), Rijeka 2019.; EDIT - La casa editrice degli Italiani di Croazia e Slovenia, mrežne stranice, pristupljeno 6. 6. 2023.

Slučajna natuknica

Depiera, Enriko