Heininger, Giuseppe

Heininger, Giuseppe, građevinski poduzetnik, graditelji i arhitekt (Beč, 1874. - ?, sredina XX. st.). Jedan je od 14 najboljih arhitekata koji su izgrađivali Pulu krajem XIX. i početkom XX. st. 

Rukovodio je izgradnju brojnih pulskih objekata. Osobno je nadzirao izgradnju gradske tržnice, električne centrale, vojnog skladišta, hotela Riviera, sedam stambenih zgrada i električni tramvaj. Kao građevinski poduzetnik vodio je izgradnju sedam vila, dviju većih stambenih zgrada, nadogradnju škole S. Martino, Gradske palače, doma za omladinu Talijanske banke, vojarne za dočasnike u Vallelunghi, proširenje gimnazije G. Carduccija, dviju tvornica, kina Arena, većeg dijela gradske kanalizacije i betonskog sloja u gledalištu Arene. Najvažnije su mu građevine: vila Riedlein iz 1912., vila Muhlbauer iz 1913., vila Cerlenizza iz 1913. i vila Kloss (vila Idola) iz 1914. Sva njegova djela naginju izrazu moderne, a zapažena su bila i u Kraljevini Italiji pa mu je kralj Vittorio Emanuele III. 1933. dodijelio titulu Viteza talijanske krune.

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Perović, Austrougarske vile i kuće u Puli - vraćanje memorije gradu, Pula, 2010., Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslava Krleže, 2005.

Slučajna natuknica

Kopitar, Marija