Akvarij

Akvarij (lat. aquarium: ono što pripada vodi), javna ustanova u privatnom ili društvenom vlasništvu s ukrasno ili poučno uređenim bazenima i posudama dostupnim vanjskim posjetiteljima. U suvremenim akvarijima nastoji se prikazati vodene biljke i životinje u okruženju što sličnijem prirodnom okolišu.

Često se uređuju u sklopu botaničkih ili zooloških vrtova i grad. parkova. Prvi je javni akvarij otvoren 1853. u Regent’s Parku u Londonu, a najpoznatiji morski akvariji Europe nalaze se u Napulju, Monacu i Plymouthu. U Istri je prvi javni akvarij poznat kao Acquario Berlinese otvoren 1891. u Rovinju (Centar za istraživanje mora, Rovinj), a 1911. kratko je bio otvoren akvarij u Opatiji. Na području Istre, uz rovinjski akvarij, danas djeluju i javni akvariji u Piranu (od 1964) i na Verudeli u Puli (od 2002).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

G. Sterba, Aquarienkunde, Berchtesgaden 1956; M. Ristić, Gajenje riba u akvarijumu, Beograd 1973; D. Zavodnik, Ein Jahrhundert des Aquariumsgeschäftes in einer wissenschaftlichen Anstalt – der ex Zoologischen Station des Berliner Aquariums in Rovinj (Adriatisches Meer), History and Philosophy of Life Sciences (London), 1996, 18; J. Dawes, Freshwater Aquarium, Ontario 2001.

Slučajna natuknica

Haračić, Ambroz