Turtijan

Turtijan, izumrlo antičko naselje na pulskome ageru. Nastavak -an ukazuje na činjenicu da se radi o predijalnome toponimu i da je utemeljeno u doba rimske kolonizacije Istre. Zemljište i prostrana polja podno brdašca obrađivali su u početku rimski vojni koloni.

Imanje je neko vrijeme bilo u vlasništvu pulskih kneževa-biskupa, zatim je predano u leno obitelji Ruggera Morosinija, potpao je kasnije pod akvilejske patrijarhe, prešavši potom u ruke obitelji Monfiorita od Castropole. Njegovo ime, prilikom prisege na vjernost Mletačkoj Republici, pojavljuje se u pisanim izvorima pod nazivom Turtilianum (1149.). U XIV. st. su ga opustošile kuge i druge epidemije, nakon čega je ostao bez ijedne duše i propao. Posljednji su se stanovnici preselili u obližnje selo Šikići, i drugdje. Neobrađena su zemljišta dodijeljena obitelji Sozomeno s otoka Cipra. Na mapi koju je 1563. izradio geometar Z. A. Dell'Oca, na popisu 72 napuštenih mjesta u južnoj Istri javlja se i Tortian, staro medievalno naselje, prikazano kao selo s vojnom posadom, a u podnožju brda na kojemu leži nacrtana je lokva. Oživio je tek u doba Austro-Ugarske Monarhije, krajem XIX. st., kada je na mjestu staroga naselja izgrađena poligonalna utvrda Monte Turtian (1881.-1888.) koja je naoružana 1903. Utvrda je nastala u sklopu složenijega obrambenog sustava kojega je Monarhija izgradila u svrhu zaštite glavne luke svoje ratne mornarice. Turtijan je bio dijelom sektora V. Obalne regije Pula (Küstenabschnitt Pola). Prostorije utvrde koja je danas u vlasništvu MORH-a koristi udruga građana koja priređuje različite radionice, predavanja, zabave i druge aktivnosti.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

V. Monti, Cenni storici di Sissano, Tipografia G. Coana, Parenzo 1911.; M. Bertoša, Istra: Doba Venecije, Žakan Juri, Pula 1995.; A. Krizmanić, Pulska kruna, knjiga II., Čakavski sabor, Pula 2009.

Slučajna natuknica

Turtijan