Ližnjan, panorama iz zraka, (fotoarhiva Glasa Istre)

Ližnjan

Ližnjȁn (tal. Lisignano), naselje jugoistočno od Pule (44°50′N; 13°57′E; 61 m nadmorske visine); 1445 stanovnika (2021.), sjedište općine.

Nalazi se na padini što se spušta prema moru oko 2 km sjeverozapadno od uvale Kuje, koja mu je prirodnom lukom.

Stanovnik je Ližnjȁnac, stanovnica Ližnjȃnka, a pridjev ližnjȃnski.

Osim tradicionalnim poljodjelstvom, stanovnici se uglavnom bave turizmom ili rade u Puli i Medulinu. U posljednje se vrijeme potiče razvoj konjičkoga sporta, lova i sportskoga ribolova.

Područje je bilo naseljeno u prapovijesti (gradine u okolici) i antici (rimske ladanjske vile i natpisi).

Ime naselja povezano je s rimskim rodovskim imenom Licinius (Licinianum). U pisanim se izvorima prvi put spominje 1149. kao Lisianum. Do 1331. dio je posjeda Pulske biskupije, a nakon toga potpada pod vlast akvilejskoga patrijarha.

Kao župa se spominje 1582. Župna crkva sv. Martina izgrađena je 1879. na mjestu starije, manje jednobrodne crkve. Današnja župna crkva trobrodna je troapsidna građevina, sa zvonikom u sklopu sakristije. U naselju postoji još crkva Majke Božje na Muntu, izgrađena 1704. Istočno od Ližnjana nalazi se crkvica Blažene Djevice Marije od Kuj, nepravilna pravokutnog tlocrta, s pravokutnom apsidom i preslicom na pročelju. Podignuta je na temeljima antičkog kompleksa, izvorno rezidencijalno-termalnoga obilježja, a tijekom V. st. vjerojatno prenamijenjena u sakralno zdanje, na što upućuje otkriveni ranokršćanski mozaik. Južno od Ližnjana nalaze se ostatci srednjovjekovne kapele sv. Antuna, a sjeverno, uz cestu prema Šišanu, ruševine crkvice sv. Lovrinca (Lovre).

Općina Ližnjan-Lisignano nalazi se na krajnjem jugoistoku istarskog poluotoka. Obuhvaća 70 km2; na jugu i istoku izlazi na more, obala joj je razvedena, s brojnim uvalama, i proteže se od kampa Kažela na jugu (općina Medulin) do polovice uvale Budava na istoku (općina Marčana), dužine 28 km, a na jugoistoku je rt Marlera s austrougarskim svjetionikom iz 1882. Reljef općine je pretežno nizinski, s nekoliko manjih uzvišenja, najviša točka (162 m) je u naselju Muntić. Općina broji 4087 stanovnika (2021.).

Uz Ližnjan na području općine su i naselja: Jadreški (537 stanovnika, 2021.), Muntić (325), Šišan-Sissano (1007) i Valtura (773, uključujući i Ušiće, odnosno Ušića/Ušićeve/Ušićove Dvore). Tih pet naselja ujedno su i sjedišta mjesnih odbora.

Grb Općine Ližnjan je kvadratni iberijski štit svijetloplave boje u kojem je zlatna (žuta) grana rasvjetane brnistre. Brnistra (brneštra, baneštra, ženeštra) ili žuk(v)a (Spartium junceum L.) cvate žutim cvatom u ližnjanskom priobalju od travnja do lipnja. Grb datira iz 2004., a prethodno je općina koristila (službeno neodobren) grb s kvadratnim starofrancuskim štitom koji je zlatnim (žutim) križem bio raščetvoren u srebrno (bijelo), crveno, plavo i zeleno polje, a iznad štita nalazila se zlatna (žuta) kruna. Zastava je žute boje, položena, s općinskim grbom na lijevoj strani.

Dan općine obilježava se 15. travnja, na datum kad je 1993. utemeljena.

https://www.liznjan.hr/index.php

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

„Ližnjan nekad i danas (Kolokvij održan u Ližnjanu 17. lipnja 1984. u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Pula, Povijesnog društva Istre i Mjesne zajednice Ližnjan)“, cjelina u: Prilozi o zavičaju, 4, 1986., 183-318; Ližnjanski zbornik. Zbornik radova sa znanstvenog skupa „Ližnjan i okolica od prapovijesti do danas“, Ližnjan, 13. 4. 1996., ur. Josip Šiklić, Pazin 1997.; Statut Općine Ližnjan - Lisignano. 25. 2. 2021.; službene mrežne stranice Općine Ližnjan-Lisignano, https://www.liznjan.hr/, pristupljeno 19. 7. 2023.

Slučajna natuknica

Vižinada