Batel (Battel), Josip Antun

Batel (Battel), Josip Antun, samouki povjesnik (Barban, 12.III.1827. - Barban, 22.XII.1889.).

Sin je Feliksa Tome, zapovjednika općinske straže i kamerarija barbanske zborne crkve. Osnovnu je školu završio u Barbanu. Kao 18-godišnjak postao je plaćenim orguljašem barbanske crkve, a osim toga obnašao je dužnosti općinskoga aktuara i blagajnika (1851.), kancelara zborne crkve (1857.), a zatim je 1870-ih postao i općinskim načelnikom. Pokopan je na mjesnom groblju Sv. križa, gdje mu je 1925. postavljen nadgrobni spomenik na latinskome.

Na proučavanje spisa i knjiga barbanskog općinskog arhiva, u kojem je radio, potaknuo ga je Pietro Stancovich. Prepisujući glavne spise, prikupio je opsežnu građu te počeo pisati Barbansko-rakaljske anale. Surađivao je i dopisivao se s povjesničarom Pietrom Kandlerom i s Tomasom Lucianijem iz Labina. U koparskom tjedniku La Provincia dell'Istria (1876.-78.) objavio je prijepise barbanskih spisa i izvješća na talijanskom jeziku, a 1880. u podlistku Naše sloge prilog Glagoljica u Barbanu, Raklju i Motovranu (Mutvoranu). Na zahtjev Ivana Kukuljevića, s kojim se također dopisivao, izradio je rodoslovlje Pietra Stancovicha. U njegovu su se prijepisu sačuvali mnogi znameniti spisi iz nekadanjega općinskog arhiva (koji je poslije izgorio) i crkvenog arhiva u Barbanu. Njegovu vrijednu ostavštinu, koja potanko osvjetljava prilike na Barbanštini i crkveno ustrojstvo toga kraja, dobio je Luka Kirac, koji ju je u doba fašizma potajno prenio u Zagreb, gdje je pohranjena u Arhivu HAZU.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Miroslav Bertoša, Istarsko vrijeme prošlo, Pula 1978.; Mislav Elvis Lukšić, Barbanski povjesnik Josip Antun Batel (1827-1889). Povodom 175. godišnjice njegova rođenja, Istarska danica, 2002.