Deprato, Ante

Deprato, Ante, liječnik (Marčana, 11.I.1894. - Marčana, 21.IX.1965.).

Srednju školu završio je u Pazinu, a medicinu studirao u Beču, Zagrebu i Pragu. Diplomirao je 1923. i potom službovao u Beogradu, Kragujevcu, Novome Pazaru, Podravskoj Slatini i Pljevljima kao sekundarni liječnik, okružni (sreski) liječnik, zdravstveni pristav i liječnički savjetnik. Od 1938. do 1940. radio je kao zdravstveni savjetnik pri banskoj upravi na Cetinju, a 1940. postaje ravnatelj Doma narodnog zdravlja u Dubrovniku.

U Istru se vratio 1945. i iste godine u Vodnjanu utemeljio prvu poslijeratnu liječničku ambulantu na području kotara Vodnjan. S dvama pomoćnicima - dezinfektorom Bogdanom Rojnićem i bolničarom Matkom Radolovićem - bio je zadužen za pružanje liječničke pomoći stanovništvu i suzbijanje epidemijskih bolesti na čitavome području kotara 1945.-46.

U Puli je nakon odlaska anglo-američke administracije iz grada, uz pomoć administrativnog osoblja iz Rijeke te bakteriološke i laboratorijske ekipe iz Zagreba, 1947. utemeljio Sanitarno-epidemiološku stanicu, koja je bila jezgra budućega Higijenskoga zavoda za Istru. Međutim, Sanitarna se inspekcija za Istru integrirala s Domom narodnog zdravlja u Puli na čelu kojega je od 1952. bio dr. Ante Deprato. Od osnutka 1956. bio je (do umirovljenja) direktor Više škole medicinskih sestara u Puli, kojoj je dragovoljno ustupio svoj peterosobni stan za smještaj studentica koje nisu bile iz Pule.

Nakon umirovljenja 1958., u svojoj je ambulanti u Marčani pružao besplatnu primarnu medicinsku pomoć.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Zvonimir Maretić, "Dr. Ante Deprato, In memoriam", u: Zbornik zdravstva u Istri, Pula 1967; Ante Deprato, "Sjećanje iz prvih dana naše zdravstvene službe", ibid., 1987; Z. Maretić, "Sjećanje na preuzimanje zdravstvene službe u Puli", ibid.