Deprato, Ante

Deprato, Ante, liječnik (Marčana, 11.I.1894. - Marčana, 21.IX.1965.). Službovao je u Beogradu, Novome Pazaru i Dubrovniku. U Istru je došao 1945. i iste godine u Vodnjanu utemeljio prvu poslijeratnu liječničku ambulantu na području kotara Vodnjan. S dvama pomoćnicima - dezinfektorom Bogdanom Rojnićem i bolničarom Matkom Radolovićem - bio je zadužen za pružanje liječničke pomoći stanovništvu i suzbijanje epidemijskih bolesti na čitavome području kotara 1945-46.

U Puli je nakon odlaska anglo-američke administracije iz grada, uz pomoć adm. osoblja iz Rijeke te bakteriološke i laboratorijske ekipe iz Zagreba, 1947. utemeljio Sanitarno-epidemiološku stanicu, koja je bila jezgra budućega Higijenskoga zavoda za Istru. Međutim, Sanitarna se inspekcija za Istru integrirala s Domom narodnog zdravlja u Puli na čelu kojega je bio dr. Ante Deprato. Od osnutka 1956. bio je direktor Više škole medicinskih sestara u Puli, kojoj je dragovoljno ustupio svoj peterosobni stan za smještaj studentica koje nisu bile iz Pule. Nakon umirovljenja, u svojoj je ambulanti u Marčani pružao besplatnu primarnu med. pomoć.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Z. Maretić, Dr. Ante Deprato, In memoriam, u: Zbornik zdravstva u Istri, Pula 1967; A. Deprato, Sjećanje iz prvih dana naše zdravstvene službe, ibid., 1987; Z. Maretić, Sjećanje na preuzimanje zdravstvene službe u Puli, ibid.

Slučajna natuknica

Žic, Nikola