Strunjan, panorama s uvalom Stjuža (lijevo) i solanama, (preuzeto s https://www.naravniparkislovenije.si/slo/naravni-parki/krajinski-park-strunjan)

Strunjan

Strunjȁn (tal. Strugnano), raštrkano obalno naselje (45°32'N; 13°36'E; 20 m nadmorske visine); 569 stanovnika (2023.), pokraj ceste Kopar - Sečovlje - Buje, općina Piran.

Leži na Strunjanskom zaljevu, u kojem je laguna Stjuža, i na padinama brda Ronek (116 m), na kojem je hodočasnička crkva Marijina prikazanja (1512.), od 1961. župna. Strunjanu pripadaju zaseoci Karbonar, Marčane, Pretski Grič, Ronek i Sveti Duh. Solane u zaljevu od davnine su dio piranskih solana.

Stanovnik je Strunjanac (slov. Strunjanec), stanovnica Strunjanka, a pridjev strunjanski.

Stanovnici uzgajaju rano povrće, voće i vinovu lozu; važni su zdravstveni i izletnički turizam. U Strunjanu dugu tradiciju imaju višednevni praznici kakija (u studenom) te artičoka (krajem svibnja/početkom lipnja), kojih se uzgaja i jedna autohtona sorta.

Veći dio Strunjanskog poluotoka s karakterističnim obalnim strmcima (klifovima) zaštićen je kao park prirode (Krajinski park Strunjan). Od 2004. kao spomenik prirode zaštićen je i drvored pinija uz cestu Kopar - Sečovlje, koji je sa 110 stabala najduži i najbolje očuvan u Sloveniji.

U nekadanjem franjevačkom samostanu (1907.) od 1962. djeluje Center za usposabljanje Elvira Vatovec, odgojno-obrazovna ustanova za mlade s posebnim potrebama, za područja općina Piran, Izola, Kopar, Ankaran, Divača, Hrpelje–Kozina, Ilirska Bistrica, Sežana i Komen.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Piran

Slučajna natuknica

jugolira