Nostra Lotta, La (tjednik)

Nostra Lotta, La, tjedno glasilo na talijanskom jeziku Hrvatsko-talijanske antifašističke unije Istarskog okruga Slobodnog Teritorija Trsta (STT); od br. 6 glasilo Socijalističkoga saveza radnika.

Izlazila je u Kopru. Prvi broj nosi nadnevak 4.IX.1948., a posljednji (454) 25.VI.1956. Nastavlja izlaziti kao poseban prilog lista La Voce del Popolo. Prvi urednik bio je Clemente Sabatti, posljednji Leo Fusili, a odgovorni urednik Mario Barak. Tiskana je u tiskari Jadran u Kopru, zamišljena osmerostupčano, a dimenzije su joj 42 cm × 58 cm.

Pokrenuta je nakon ratifikacije Pariškoga mirovnog ugovora i osnivanja Slobodnog Teritorija Trsta, a zajedno s Hrvatskim glasom bila je snažno promidžbeno sredstvo, koje je obavještavalo o političkim, gospodarskim, prosvjetnim, kulturnim i drugim zbivanjima na području Okruga. Posebno je obrađivala pitanja odnosa velikih sila i Italije u kontekstu nastojanja oko pronalaska rješenja za određivanje zapadne granice FNRJ te ostvarivanja prava naroda Istre i Slovenskoga primorja na ujedinjenje s Hrvatskom, odnosno Slovenijom. Zagovarajući suživot Hrvata i Talijana, bilježila je sva događanja te političke i gospodarske inicijative u Jugoslaviji, posebice na područjima koja su mirovnim ugovorom postala dijelom nove države.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Sergio Cella, "Giornalismo e stampa periodica in Istria", AMSI, 1956., 8; Luciano Giuricin, "La stampa italiana in Istria (dalle origini ai giorni nostri)", Pazinski memorijal, 1970., 2.