Hrvatski glas

Hrvatski glas, tjednik koji je izlazio u Bujama od 5.XII.1947. do 16.VII.1955. (ukupno 313 brojeva).

Imao je podnaslove: Tjednik Hrvata tršćanskog teritorija, od 53. br. (1950.) Glasilo Narodnog fronta za Kotar Buje, od 74. br. (1950.) Organ STAU-e Kotara Buje, 184. br. (1953.) Organ Socijalističkog saveza radnog naroda Kotara Buje. Prvi urednik bio je Ivan Turković, potom Ratko Perić (1950.), Anton Petretić (1551.-52.), Ljubo Prosen (1953.), Borivoje Tadić (1954.-55.), Nebojša Misavljević (1955.). Tjednik je tiskan u Trstu, Kopru, Puli i Umagu.

Pretežno je izlazio na četiri stranice formata A3. Prema izdavačkom programu objavljenom u prvom broju obraćao se onim Hrvatima Bujštine koji su (njih oko 17.000) ratifikacijom mirovnih ugovora uključeni u Slobodni Teritorij Trsta (STT) sa zadaćom da »štiti interese Hrvata teritorija Trsta i da bude vjeran tumač njihovih misli i osjećaja«. Objavljivao je vijesti iz svijeta (posebno Jugoslavije i Italije), vijesti o djelovanju hrvatskih kulturnih i prosvjetnih društava, tečajevima pismenosti i dr., vijesti iz sporta, podatke o razvoju seljačkih radnih zadruga, o folklornim smotrama i sličnim temama. Posebno je pozorno pratio političke događaje vezane za STT i tijek Tršćanske krize u listopadu 1953. Određivanjem granica između Jugoslavije i Italije nestale su okolnosti koje su motivirale njegovo pokretanje, te list postaje najprije organ Slavensko-talijanske antifašističke unije kotara Buje, a na kraju glasilo SSRN kotara Buje.

Osobitu je pozornost posvećivao kulturi, pa su objavljivana djela Vladimira Nazora, Mate Balote, Ivana Cankara, Draga Gervaisa, Jure Kaštelana, Tone Seliškara, a u tjedniku su surađivali i istarski kulturni i javni radnici Josip Percan, Anka Došen, Ivo Jardas, Aldo Bresan i Ante Crkelin.

U srpnju 1955. spojio se s Glasom Istre u regionalni list s nakladom 6.000-7.000 primjeraka. Važan je izvor za istraživanje povijesti bujskoga kotara tijekom prvih poratnih godina.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply