Ljekovito solansko blato kraj Portoroža, motiv s razglednice iz 1905.

talasoterapija

Talasoterapija (lat. thalassotherapia, prema grč. ϑάλασσα: morska voda, more i ϑεραπεία: liječenje), medicinska primjena prirodnih fizikalnih, kemijskih i biogenih učinaka mora i primorja.

Izvodi se u specijaliziranim ustanovama pod nadzorom liječnika specijalista ili kao slobodna talasoterapija odnosno boravak na moru radi poboljšanja zdravlja po preporuci liječnika, što se dijelom preklapa s rekreacijskom medicinom i zdravstvenim turizmom. Talasoterapija se koristi morskom vodom, sunčanim zrakama, drugim toplinskim zrakama, klimom, vlagom, morskim peloidom, solanskim peloidom (muljem), slanicom, solju, pijeskom, algama, planktonom, raznim morskim životinjama, primorskom hranom i zrakom.

U Istri su se njome služili vjerojatno već u antici, zasigurno pod utjecajem grčkih medicinskih škola, no organizirano se počela provoditi u XIII. st., kada je portoroški benediktinski samostan sv. Lovre u Sečovljanskim solanama organizirao liječenje reumatizma, skrofuloze, kroničnih rana i čireva te vodene bolesti. Piranski liječnik Giovanni Lugnano proučavao je 1879. djelovanje slanice i solanskoga blata (fango) kod kroničnih reumatskih bolesti.

U Portorožu je 1891. izgrađeno prvo lječilište za primjenu talasoterapije. Prve kemijske analize djelovanja blata i slanice na ljudsko tijelo objavljene su 1924. Prema analizama iz 1960., blato i slana voda iz Portoroža po sastavu i koncentraciji minerala jedinstveni su u Europi.

Nakon 1956. u lječilištu Debeli rtič kraj Ankarana talasoterapija se primjenjuje za liječenje bolesti dišnih organa i kože inhalacijama, dišnim vježbama, kupanjem u morskoj vodi i kretanjem na zraku.

U Opatiji od 1957. djeluje Thalassotherapia, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma, koja surađuje s Medicinskim fakultetom u Rijeci. Kompleks Terme Palace u Portorožu (otvoren 1998.) među suvremenijim je talasoterapijskim centrima.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply