Štajerski zemaljski arhiv u Grazu (Steiermärkisches Landesarchiv Graz)

Štajerski zemaljski arhiv u Grazu (Steiermärkisches Landesarchiv Graz), arhivska ustanova nadležna za područje Štajerske. Čuva i spise za Unutarnju Austriju, koja je obuhvaćala i dijelove tršćanskoga Krasa, sjeverne Istre, Pazinsku knežiju, Kastavsku gospoštiju s Mošćenicama i Veprincem, Rijeku i Hrvatsko primorje. 

Slabo su očuvani arhivski fondovi Tajnoga vijeća (Innerösterreichische Geheimrat) - samo u zbirci Meillerakten i Dvorsko vijeće (Innerösterreichische Hofrat). Od 1564. djeluje Unutarnjoaustrijska vlada (Innerösterreichische Regierung). Fond Unutarnjoaustrijske dvorske komore (Innerösterreichische Hofkammer) do 1748. sadržava spise važne za agrarnu, gospodarsku, kulturnu i ratnu povijest. Za istarsku su povijest vrijedni spisi gospoštije Lupoglav (1574-1613), gospoštije Schwarzeneg (1574-1620), pod koju je spadao i Pasjak, te spisi založnih gospoštija. U kartografskoj zbirci nalaze se najstariji prikazi Austrije, što ih je 1601-05. izradio Ivan Klobučarić.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

F. Posch, Gesamtinventar des Steiermärkischen Landesarchives, Graz 1959; D. Klen, Štajerski Zemaljski arhiv u Grazu (Das Steiermärkisches Landesarchiv Graz), VHARP, 1980, 23.

Vezani članci

arhivi

Slučajna natuknica

urbari