Ptašinski, Josip (Josef)

Ptašinski (Ptašinsky), Josip (Josef), svećenik i etnolog (Krasno, Češka, 1863 - ?). Završivši bogosloviju zaredio se u Gorici 1887. Nije poznato gdje je počeo raditi, a za sebe je naveo da je svećenik i žurnalist te da je sa zapisima o narordnom životu započeo 1888. 

U Istru je došao 1892. za župnika u Sveti Ivan od Šterne, a u Muntrilj je prešao 1906. Nakon I. svjetskog rata postao je župnikom u Clevelandu (SAD). Kao i većina svećenika u Istri, nastojao je oko prosvjećivanja seoskoga slavenskog stanovništva. Također je bilježio podatke o seoskom životu, gospodarstvu, nošnjama, običajima i ostalim oblicima narodnog stvaralaštva. U listu Naša sloga (1890., 11-13) objavio je proglas Sačuvajmo narodno blago,ističući potrebu očuvanja narodnog identiteta pred prodorom modernizacije, zbog koje narod odbacuje svoje nošnje i prihvaća tuđinski utjecaj. Naglašavajući potrebu i svrhu etnografskog rada sastavio je kratke i vrlo sadržajne upute za prikupljanje etnografske i folklorne građe, u kojima je obuhvatio svakodnevni život, priče, pjesme, ples, narodnu medicinu, mitologiju, narodno pravo i niz pojava iz društvenog života. Napisao je i Proglas za utemeljenje Narodnog muzeja za Istru te počeo prikupljati predmete koji bi činili zbirku etnografskog muzeja (prvog u Hrvatskoj). No, hrvatsko stanovništvo Istre nije se odazvalo njegovu pozivu, pa zamisao o osnivanju etnografskog muzeja, u doba kada su mogli prikupiti iznimno vrijedne predmete i dokaze vrijednosti tradicijske kulture Istre, nije bila realizirana. Nakon odlaska iz Istre u Cleveland pisao je Matku Laginji i predlagao JAZU objavljivanje knjige o narodnom životu. Međutim, rukopis s etnografskim prikazom Istre, u kojem su sadržane mnoge fotografije, tekstovi i notni zapisi pjesama te mnogi tekstovi o narodnom životu nikada nije bio objavljen, a i danas se čuva u HAZU pod signaturom SZ 111, ali su neki njegovi dijelovi zagubljeni.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

J. Milićević, Etnografski rad Josipa Ptašinskog, Istarska Danica 1993, Pazin 1992; I. Bartolić, Češki i moravski svećenici u Istri od 1890. do 1930., Pazinski memorijal, 1995, 23/24; J. Milićević, Istarski svećenici i etnografija, ibid.

Slučajna natuknica

Gioseffi, Mauro