Picciola, Giuseppe

Picciola, Giuseppe, školski profesor i pedagog, književni kritičar, pjesnik (Poreč, 26.IX.1859. - Firenca, 18.VI.1912.). Zbog protalijanskih, iredentističkih stavova emigrirao je 1878. iz tada austrougarskog rodnog grada u Veneciju, potom završio 1881. književnost na Sveučilištu u Pisi. Radio je kao profesor književnosti u školama u Bologni, Rimu, Reggiu, Lucci te Pesaru gdje je bio i ravnatelj gimnazije, a kasnije gimnazije u Anconi te Firenci, uvodeći u škole i elemente odgoja koji su prethodili kasnijoj fašističkoj obuci mladeži. 

Kao književni kritičar objavio je stotinjak recenzija i članaka, među kojima o Ariostu i Danteu, a posebno o pjesništvu Giosuèa Carduccija, kojim je bio fasciniran, bio mu je i prijatelj i suradnik, a čiji je utjecaj primjetan i u njegovoj poeziji. U pjesničkim zbirkama, u kojima se uz Carduccijev osjeća i upliv književnog mu mentora Giuseppea Chiarinija, Versi (1884. i Bologna 1890.) i Rime (1899.) primjetna je njegova nostalgija za rodnim krajem. Značajniji radovi: Stanze dell'Orlando furioso (s V. Zambonijem 1883.), Letterati triestini (Bologna 1893.), Giosuè Carducci (1901.), Matelda - studio dantesco (1902.), L'antologia Carducciana (s G. Mazzonijem 1907.), Poeti d'oltre confine (objavljeno postumno, ur. G. Mazzoni, Firenca 1914.). U Pesaru njegovo je ime nosila jedna srednja škola, a još ima ulicu, u Poreču mu je spomen-ploča na rodnoj kući u današnjoj Ulici sv. Eleuterija, a spomen-ploču ima i u Firenci, u gimnaziji Galileo Galilei koje je bio ravnatelj.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

G. Mazzoni, Picciola, Giuseppe, Enciclopedia Italiana (1935), na www.treccani.it/enciclopedia; L. Baffioni Venturi, Chi era Giuseppe Picciola? Toponomastica pesarese, na www.lospecchiodellacitta.it; Picciola, Giuseppe (1859-1912), Lehrer und Schriftsteller, na http://www.biographien.ac.at