Ivan iz Kastva

Ivan iz Kastva (Johannes de Castua), slikar (? Kastav, XV.st.). Slikarsku izobrazbu vjerojatno je stekao u radionici Vincenta iz Kastva, kojemu je po stilu bio vrlo blizak.

Oblikovao se na predaji južnotirolskoga slikarstva (kojemu pripadaju freske župne crkve sv. Nikole u Pazinu) i lokalne sredine (Šareni majstor), a na njegov je razvoj, među ostalim, utjecalo i djelo »anonimusa iz Roča« (B. Fučić). Koristio se grafičkim listovima Majstora sa svitcima i Biblijom pauperum. Potpisao je glagoljicom i latinicom te datirao (1490) ciklus zidnih slika u crkvi Sv. Trojstva u Hrastovlju. Iz njegova slikarskoga kruga, odn. radionice, proizišle su također freske u crkvi sv. Helene u Gradišču kraj Divače i crkvi sv. Helene u Podpeči kraj Črnoga Kala u Sloveniji. Prema najnovijim istraživanjima oslikao je zidove prezbiterija u crkvi sv. Marije u Božjem Polju kraj Vižinade.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Fučić, Majstor Ivan iz Kastva i njegova sredina, Zbornik za umetnostno zgodovino, Ljubljana 1959; isti, Ročke freske i majstor Ivan iz Kastva, Buzetski zbornik, 1990, 15; J. Höfler, Srednjeveške freske v Sloveniji, II, Primorska, Ljubljana 1997; M. Zadnikar, Hrastovlje, Romanska arhitektura in gotske freske, Ljubljana 1961.