Staro Milje, bazilika

Staro Milje

Staro Milje (tal. Muggia Vecchia), arheološki lokalitet kraj Milja.

Naselje je postojalo od prapovijesti do kasnoga srednjega vijeka. Darovnica kojom su italski kralj Hugo i sin Lotar II. u Veroni 17.X.931. dodijelili akvilejskom patrijarhu Ursu kaštel Milje dokazuje postojanje jednog castellum nomine Mugla, koji je pet stoljeća bio pod patrijarhovom vlašću.

Od staroga kaštela još postoji mala bazilika Sancta Maria de Castro Muglae, slična crkvama u Guranu i sv. Justu u Galižani. Preživjela je i kaštel, koji su srušili Tršćani 1353., i možda je jedna od najstarijih župa tršćanske biskupije, a svakako čuva najstarija spomenička svjedočanstva. Tlocrt ima oblik nepravilna paralelograma, a na pročelju se odražava trobrodna koncepcija. Nedostatak vanjskih apsida predstavlja zanimljiv prežitak ranokršćanskih oblika sjevernog Jadrana. Unutrašnjost je dvjema nizovima lukova na po četiri pilastra podijeljena u tri broda. Posvećenje Bogorodici prvi je put posvjedočeno tek 1203., ali neki elementi arhitektonske skulpture i liturgijske opreme urešene tipičnim prepletima lozice stavljaju prvu fazu crkve u VIII.-IX. st. Obnovljena je u romaničko doba. Unutrašnjost su nepoznati majstori oslikali u prvoj polovici XIII. st. U srednjem brodu prikazane su priče iz Bogorodičina ciklusa, mučeništvo sv. Lovre i sv. Stjepana. Na četirima središnjim pilastrima nalaze se likovi evanđelista, u bočnim brodovima proroci i sveci. Na freskama su grubi i naivni grafiti XIV. i XVI. st.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Giuseppe Cuscito, "La basilica di S. Maria a Muggia Vecchia", u: G. Cuscito i Franca Maselli Scotti, I borghi di altura nel Caput Adriae. Il perdurare degli insediamenti dall'età del ferro al Medioevo, Trieste 2003.; isti, "Castrum Muglae dall'antichità al Medioevo. Per un museo di Muggia e del suo territorio", AMSI, 1995., 95.

Slučajna natuknica

Hoernes, Moritz