Dussi Weiss, Norina

Dussi Weiss, Norina, učiteljica, spisateljica, glazbenica, humanitarka (Buje, 15.VII.1937. - Trst, 6.VI.2015.). Nakon Drugog svjetskog rata, 1945., s obitelji seli se u Trst gdje se i školovala za učiteljicu. Radila je u osnovnoj školi, specijaliziravši se za djecu s posebnim potrebama. I nakon što je 2000. umirovljena još je četiri godine volontirala u školi pomažući hendikepiranoj djeci. 

Od 1993. surađivala je u časopisu Voce Amica te objavljivala priče za djecu i odrasle. Od 1997. piše i poeziju na talijanskom književnom jeziku, ali i na tršćanskom dijalektu. Popularnost je stekla pišući tekstove u dijalektu i skladajući ih za festival tršćanske pjesme (Festival della Canzone Triestina) i njegovu dječju varijantu (Minifestival) na kojima je redovito sudjelovala od 2001. i osvajala brojne nagrade. Njene su pjesme na tim festivalima čak 16 puta bile prvonagrađene. Osim u periodici dio pjesama objavljen joj je i u zbirci Testi in prosa e poesia (Trst, 2002.) te u više zbirki s literarnih natječaja na kojima je sudjelovala. Zbirku pjesama Ali d'Argento objavila je 2007., a dio prihoda od prodaje išao je za pomoć djeci oboljeloj od raka liječenoj u tršćanskoj dječjoj bolnici "Burlo Garofolo". Godinama je bila članica tršćanske amaterske kazališne družine I quasi bravi, koja je igrala na lokalnom dijalektu često nastupajući u domovima umirovljenika. Od 2004. djelovala je i kao humanitarka u volonerskoj grupi Per donare un soriso. Uredila je i nekoliko knjiga svoga supruga Giorgia Weissa.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

 http://www.weissfamily.it/2-non-categorizzato/3-norina.html; https://necrologie.ilpiccolo.gelocal.it/necrologi/2015/provincia-100-trieste/citta-7447-trieste/619571-dussi-in-weiss-norina.

Slučajna natuknica

Hraste, Mate