Mirković, Antonio

Mirković, Antonio, liječnik, proučavatelj zavičajne povijesti, kulturni i društveni aktivist (Pula, 6.VI.1929. - Pula, 26.VII.2018.). Srednjoškolsko obrazovanje započeo je u Pazinu, u talijanskoj gimnaziji, a nakon njezinog zatvaranja maturirao je u Rovinju. Godine 1949. upisao je Medicinski fakultet u Zagrebu, a diplomirao je 1957. na netom osnovanom Medicinskom fakultetu u Rijeci. 

Nakon stažiranja u pulskoj bolnici upućen je na rad u pazinski Dom zdravlja gdje ostaje dvije godine. Vraća se potom u Pulu gdje će u Domu zdravlja raditi do odlaska u mirovinu 1988., kada nastavlja rad u privatnoj liječničkoj praksi. S obzirom na to da je govorio talijanski i bio aktivni član Zajednice Talijana u Puli (ZT, Circolo) mnogim je Puljanima (Puležanima) talijanske narodnosti bio kroz generacije obiteljskim liječnikom. U pulskom ZT-u bio je više godina voditelj kulturne sekcije, predavač te pokretač godišnjaka El Clivo, a i u mnogim je istarskim circolimaodržao brojna predavanja i tematske susrete, ne samo o zdravlju nego i o književnosti, povijesti i fotografiji, kojih je bio veliki ljubitelj, te o istarskom zavičaju, tradiciji i običajima. Stalno je putovao po Istri i fotografirao, imao je bogatu zbirku negativa, dokumenata i bilješki, ali je dio bio ukraden iz njegova stana. Dio fotoarhive poklonio je rovinjskom Centru za povijesna istraživanja (Centro di ricerche storiche di Rovigno, CRS). Povremeno je surađivao u časopisu Panorama riječkog EDIT-a, u sklopu natječaja Istria Nobilissima XVI objavljen mu je rad Trecento sopranomi di Valle d'Istria (1983.), a u Attima CRS-a Giochi racolti a Valle d'Istria(2005.). U ediciji Monografie CRS-a tiskana mu je 2015. autobiografska knjiga L'Istria nei miei ricordi, koja je ilustrirana njegovim crtežima i fotografijama. Mirković je bio i društvenopolitički aktivan: 1997. izabran je za vijećnika Grada Pule na zajedničkoj listi HSLS-a, HSS-a, HNS-a i HSZ-a, a bio je i članom nekoliko upravnih vijeća pulskih i županijskih ustanova. Za zasluge u promociji talijanske kulture u Istri odlikovan je 2013. talijanskim državnim ordenom Reda Talijanske zvijezde u rangu kavaljera (Ordine della Stella d'Italia nel grado di Cavaliere), a 2017. dobio je Nagradu Grada Pule. Pokopan je u Balama.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Prijedlog Odluke o dodjeli Nagrade Grada Pule za 2017. godinu (dr. Antonio Mirković), Gradsko vijeće Grada Pule, 15. 2. 2017.; C. Golojka, L'Istria nei ricordi di Antonio Mirković, La voce del popolo, 19. 2. 2015.; V. Begić, Otišao hvaljeni doktor i veliki ljubitelj povijesti, In memoriam, Glas Istre, 30. 7. 2018.